Prohlížeče | Firefox | Mozilla

Nový rok v novém kabátu. Mozilla připravuje další redesign Firefoxu

Stěžejní produkt Mozilly – webový prohlížeč Firefox – bude od letoška vypadat zase trochu jinak. Tvůrci před dvěma měsíci rozjeli projekt nazvaný Proton, na jehož konci bude proměna prakticky celého uživatelského rozhraní. Zatím bohužel nemáme k dispozici přesné informace ani screenshoty.

Sören Hentzschel, který má k vývoji Firefoxu velmi blízko, ale něco málo prozradil na svém blogu. Vizuální proměnou projdou adresní řádek, lišta s panely, hlavní nabídka i kontextová menu. S redesignem se pojí i nové funkce jako vertikální panely či seskupování panelů, jako to už umí třeba Vivaldi (či různá rozšíření Firefoxu).

V tuto chvíli prý existuje několik různých konceptů, na nichž se ještě dále pracuje. Ani v Mozille ještě neví, který z možných vzhledů nakonec vyberou. Jasno by ale mělo být ještě v tomto pololetí. Podle Hentzschela se redesign chystá pro Firefox 89, jehož vydání je naplánováno na 18. května 2021. Práce se však pochopitelně může protáhnout.

Současný vzhled prohlížeče je už přes tři roky starý. Přišel spolu s Firefoxem 57 „Quantum“. Nový vzhled se interně nazýval Photon, v Mozille tak evidentně mají rádi elementární částice.

Evoluce značky Firefox:

via Ghacks

Diskuze (21) Další článek: AMD si patentovalo hybridní čip, který kombinuje procesor a programovatelné FPGA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,