Nový rekord v přetaktování operačních pamětí DDR3 je 4,56 GHz

Na začátku minulého měsíce jsme vás informovali o tom, že Gigabyte vytvořil nový světový rekord v přetaktování operačních pamětí DDR3 na frekvenci 4,5 GHz.

Podařilo se to se speciální základní deskou určenou přímo pro fanoušky přetaktování pomocí kapalného dusíku - Gigabyte Z97X-SOC Force LN2, která má pro lepší stabilitu pouze dva sloty pro paměť a navíc jsou extrémně blízko u samotného procesoru.

Po zveřejnění původního rekordu se objevily i některé pochyby, že sledovací program HWBot ukazoval nepřesně a výsledná frekvence operačních pamětí Kingston HyperX OC byla nižší.

Tým Gigabytu se tak rozhodl pokus zopakovat i s osciloskopem, který ukazuje přesnou aktuální frekvenci pamětí. Vše se zároveň natáčelo i na video, které si můžete prohlédnout:

Jak je vidět, podařilo se vytvořit nový rekord s frekvencí 4,56 GHz, kdy už došlo k modré smrti (BSOD). Tyto rekordy jsou tak spíše teoretickou ukázkou, protože kromě samotného operačního systému neběžela v paměti žádná náročná aplikace, která by s velkou pravděpodobností způsobila pád mnohem dříve a při nižší frekvenci.

Diskuze (5) Další článek: Gartner: Letos se prodá 2,4 miliardy počítačů, tabletů a mobilů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,