Novou součástí Office bude Sway, umožní prezentovat na internetu

Dříve byl součástí sady Microsoft Office program FrontPage, ve kterém bylo možné tvořit weby podobně jako ve Wordu dokumenty. Před deseti lety už ale jeho vývoj skončil a navazující nástroj pro tvorbu webů už Microsoft z balíku Office oddělil. Nyní se ale chystá návrat tvorby webových prezentací do Office, bude se jmenovat Sway. Jde na to ale úplně jinak.

Sway bude vytvářet interaktivní webové prezentace, které by měly působit přehledně, jednoduše a moderně. Nepůjde o klasickou tvorbu webu s úplnou volností, ale spíše o plnění šablon vlastními daty, které chcete vhodně prezentovat. Podívejte se na několik ukázek:

Nepůjde jen o výsledek, Sway nabídne i nový způsob tvorby. Fotky, videa, data, myšlenky a další informace můžete do projektu posílat z mobilních aplikací. Výsledek se poskládá podle vybraného stylu a pak už jen upravíte detaily a seřadíte obsah. Bude vypadat dobře jak na malém displeji mobilu, tak na obrazovce počítače. Kromě samostatných stránek je bude možné i vkládat jako objekty do jiných webových stránek.

986442056 738943231 796811310  
Tvorba webové prezentace 
658220003 181126613 66391820 
Možnost zapojení více uživatelů • tvorba na iPadu, zde zrovna výběr layoutu • plnění obsahu skrze iPhone

Jak to funguje – koukněte na video:

Novinka ještě není dostupná, na webu Sway.com zatím Microsoft sbírá e-maily pro pozvánky a hodlá službu doladit na základě širší zpětné vazby. Ale na blogu a z ukázkového videa se už dozvídáme vše podstatné – Sway bude součástí webových aplikací Office, respektive úložiště OneDrive, a nebude to tedy klasický desktopový program. Dostane mobilní aplikace – ve videu vidíme Sway na iPhonu a iPadu, univerzální aplikaci pro Windows bereme jako samozřejmost (byť ve videu kupodivu není k vidění) a do budoucna víme, že se Microsoft neštítí ani Androidu.

Sway podrobně, s anglickým komentářem a ukázkou tvorby:

Diskuze (20) Další článek: Gartner: Roboti a software do roku 2025 nahradí ⅓ lidské pracovní síly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,