Hardware | AMD

Novinky u AMD: nové procesory Threadripper, Epyc a Ryzen pro notebooky. 7 nm za dva roky

  • AMD odhalilo plány na letošek i několik dalších let
  • Do serverů a datových center míří Epyc
  • V pracovních sestavách nabídne AMD až 32 výpočetních vláken

AMD uspořádalo v Sunnyvale konferenci Financial Analyst Day a navzdory názvu zde byly představeny mnohé novinky především z oblasti procesorů. Ty budou směřovat do serverů, datacenter a výkonných pracovních stanic.

EPYC

První novou platformou jsou procesory Epyc, které jsou určeny pro datová centra. Nabídnou až 32 jader a 64 výpočetních vláken s podporou 128 linek PCIe 3.0. AMD počítá s použitím v dvouprocesorové konfiguraci, z čehož také plyne maximum šestnácti paměťových modulů (8 kanálů na procesor), které mohou mít celkovou kapacitu RAM na hodnotě 4 TB.

Procesory staví stejně jako Zen na 14nm FinFET výrobním procesu a jeden procesor je tvořen čtyřmi osmijádrovými jednotkami Ryzen – o propojení se stará technologie Infinity Fabric.

Threadripper

V posledních dnech jsme četli mnohé spekulace o tom, že AMD přijde s high-endovými procesory Ryzen 9, které by konkurovaly nejvýkonnějším pracovním procesorům Skylake-X a Kaby Lake-X od Intelu. Ostatně není náhoda, že se začalo mluvit rovněž o procesorech Intel Core i9.

Oficiální název řady Ryzen 9 na Financial Analyst Day nezazněl a platformu nazývá AMD jako Threadripper. A označení je to výstižné – procesory nabídnou 16 jader a 32 vláken. U procesorů i9 od Intelu se potom počítá s 12 jádry a podporou Hyper-threadingu.

V případě Threadripperu se však oznámení zdá jako poměrně předčasné, a ne zcela plánované. AMD totiž k novým procesorům kromě konfigurace počtu jader neřeklo nic dalšího. Uvedlo pouze to, že do desktopů zamíří v druhé polovině letošního roku a mobilní varianty přijdou v první polovině roku 2018.

Zajímat nás však bude nejen výkon, ale také ceny, které v high-endu AMD tlačí značně dolů. Ostatně desetijádrový i7-6950X aktuálně stojí 49 tisíc korun, takže manévrovací prostor pro AMD je značný.

Ryzen pro notebooky

AMD na konferenci poprvé specifikovalo období, kdy se na trhu objeví první zařízení s mobilními procesory Ryzen – bude to třetí čtvrtletí letošního roku. Půjde nejen o notebooky, ale také stolní počítače typu All-in-one.

Podrobnějších parametrů jsme se však ani tady bohužel nedočkali – AMD pouze slíbilo vysoký grafický výkon a efektivní běh, který se postará o delší chod na baterii a také zmenší nároky na chlazení. Integrovány mají být grafická jádra Vega.

To ale není nic, co bychom neslyšeli u každého nového procesoru. Počkat si tak budeme muset na podrobné specifikace.

AMD si nakonec přichystalo také výhled do budoucna, v němž odhalilo plány pro 7nm výrobu. Ta očividně není nijak vzdálená – dočkat bychom se jí mohli někdy na přelomu let 2018/2019 s řadou procesorů Zen 2. Další zefektivňování má následovat se Zenem 3, který prozatím AMD plánuje na rok 2020. V kategorii grafik potom bude znamenat 7 nm novou generaci Navi opět kolem přelomu 2018/2019.

Diskuze (10) Další článek: Pozor, internetem se šíří „superdatabáze“ půl miliardy ukradených hesel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,