Noví měkcí roboti se pohybují bez motorů a mechanických součástek

  • Poslední dobou se objevují pohybliví roboti, kteří nejsou vyrobeni z pevných materiálů a nemají motory
  • Ukázkovým příkladem mohou být tzv. DeployBoti
  • Tito roboti by mohli pracovat například pod vodou nebo ve vesmíru

Roboty si obvykle představujeme jako konstrukce z pevných materiálů, které jedou, kráčí nebo se případně valí, a jsou poháněné soustavou motorů. Poslední dobou se ale objevují roboti, kteří nejsou tvrdí, ani nemají motory, a přitom se mohou pohybovat.

Korejští inženýři Národní univerzity v Soulu a Univerzity Sungkyunkwan postavili tzv. DeployBoty – první pohyblivé roboty, kteří jsou vyrobeni z měkkých a snadno použitelných materiálů. Zároveň ale nemají žádný motor ani další mechanické součástky.

Z dostupných informací je patrné, že roboti nejsou žádní sprinteři a předběhnutí slimáka by jim dalo dost zabrat. Přesto je ale jejich technologie průlomová a může přinést zcela nový typ strojů či konstrukcí.

Modulárně postaveným DeployBotům zajišťují pohyb zabudované dráty z materiálu, který mění tvar v závislosti na teplotě. Když takovým drátem prochází elektrický proud, tak se zahřeje a příslušný modul změní tvar. Po vychladnutí se opět vrátí do původního tvaru. Tímto způsobem je možné DeployBoty rozpohybovat, aniž by měli motory nebo podobné pohonné jednotky.

DeployBoti by měli být snadno použitelní. Měli by mít i malou hmotnost i velikost. Zásadní bude jejich nízká cena, schopnost nést náklad, a díky modulární stavbě je také bude možné snadno přestavět do požadovaných tvarů. Hlavní výhodou těchto robotů je, že mohou být nasazeni v prostředí, v němž by klasičtí roboti s motory a klouby neuspěli. Mohli by pracovat pod vodou nebo třeba v kosmickém prostoru.

DeployBoti se skládají z osmi modulů navzájem spojených magnety. Jakýkoliv pohyb takového modulu zabere minimálně několik vteřin, takže se deploybot pohybuje velice pomalu. Za jednu hodinu urazí pouhé dva metry. Může i odbočit, ale změna směru pohybu je pro DeployBoty opět velice zdlouhavou záležitostí.

Autoři nových robotů by jistě byli rádi, kdyby se DeployBoti pohybovali rychleji. I tak jsou ale přesvědčeni, že by se roboti a konstrukce založené na tomto principu mohli uplatnit všude tam, kde nezáleží na rychlosti.

V budoucnu by se při konstrukci pohyblivých měkkých robotů mohly prosadit i jiné technologie, než materiály s pamětí. Slibně vypadají pneumatické systémy, magnetická pole nebo některé optické technologie. Brzy tedy můžeme čekat další měkké roboty.

Zdroj: Phys.org, Foto: Wang et al. ©2017 Royal Society of Chemistry

Diskuze (6) Další článek: Investoři Uberu sesadili z pozice šéfa a původního zakladatele Travise Kalanicka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,