AMD | Procesory | Statistiky

Nové procesory Ryzen od AMD jsou prodejní trhák. Intel je v hlubokém stínu

Mindfactory je největším německým prodejcem hardwaru, který jako jeden z mála uveřejňuje statistiky svých prodejů. Je tedy dobrým zdrojem dat pro srovnání, jak se přímo v prodejích vyvíjí souboj mezi Intelem a AMD.

V oblasti procesorů zaznamenalo AMD po vydání nových procesorů Ryzen 3000 obrovský prodejní boom a deklasovalo konkurenci. Z oficiálních čísel prodejce Mindfactory totiž vyplývá, že AMD prodalo v tomto měsíci 79 % všech prodaných procesorů, zbylých 2 1% připadá na Intel. V předchozím měsíci si přitom držel 68 %. A zájem o procesory Ryzen 3000 prý neutuchá, většina modelů je neustále vyprodaná.

8fs34lE.png

Největším prodejním trhákem je Ryzen 7 3700X, kterého se prodalo za celý červenec více, než všech zbylých procesorů Intel dohromady. Avšak dobrá čísla mají i procesory Ryzen 5 3600, nebo Ryzen 5 2600 z předchozí generace. Tomu se nelze moc divit, protože Ryzen 2000 po vydání nových procesorů postihly skoro všude velké slevy a AMD se viditelně snaží o jejich brzký doprodej.

AMD má tedy velmi dobře našlápnuto k dalšímu navyšování svého podílu na trhu. Zbývá přesvědčit i velké OEM výrobce jako je Dell nebo HP, kteří stále prodávají mnohem víc sestav s procesory Intel. Zde to pro AMD vypadá jako „běh na delší trať".

Ačkoli aktuální prodejní statistiky působí pro AMD velmi pozitivně, je to nyní dáno především tím, že jsou procesory čerstvě na trhu. Bude zajímavé sledovat, jak se situace vyvine v dalších měsících po ustálení počátečního hypu.

Zdroj: MindFactory.de

Diskuze (113) Další článek: Jak lidstvo zkrotilo páru: Tvůrcem prvního parního stroje byl Thomas Newcomen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,