Hardware | AMD | Grafické karty

Nové grafiky od AMD přijdou ještě tento rok. Bude to ale jen lehký upgrade stávajících Radeonů RX 500

AMD hodlá ještě letos uvést vylepšené grafické karty řady Polaris RX 500, uvádí na základě svých zdrojů TweakTown. Jedná se celkem o překvapivou zprávu, protože se očekávalo, že AMD letos již žádné novinky z řad grafických karet pro desktop neuvede a počká až na nový 7nm výrobní proces u GlobalFoundries, který by měl být dostupný zkraje roku 2019.

Impulsem pro AMD mohlo být rozhodnutí Nvidie uvést nové grafické karty Turing ještě letos. Aktualizace by tak měla zlepšit konkurenceschopnost karet Radeon od AMD.

Co nás tedy podle TweakTown čeká? Bohužel změny nebudou velké. AMD navýší výkon o zhruba 5-6 %. Zda dojde i ke zlepšení spotřeby nebylo zatím oznámeno. Karty ponesou nové značení RX 500X a měly by tedy nahradit stávající modely. O cenách nepadlo zatím ani slovo, ale dá se očekávat, že vzhledem k minimálnímu nárůstu výkonu ke změně cen nedojde. Karty prostě nahradí stávající karty s o něco lepším výkonem za stejné peníze. Poměr cena/výkon, na který řada lidí hledí, se tedy mírně zlepší a o to zřejmě AMD jde.

Karty by měly dorazit někdy v polovině roku, údajně v červnu nebo červenci. Tedy ještě před uvedením konkurenčních grafických karet Geforce GTX 1100 architektury Turing. Tento refresh bude jen mezikrok od nové řady grafických karet postavených na architektuře Vega, kterou má AMD naplánovanou na příští rok.

Zda podobný refresh dostanou i stávající grafické karty RX Vega 56/64 oznámeno nebylo, pokud k tomu dojde, stane se tak asi mnohem později. AMD se tento rok hodlá soustředit hlavně na příchod Vegy do mobilního segmentu, kde nyní zoufale chybí konkurence kartám Geforce od Nvidie.

Diskuze (12) Další článek: Máte problémy se spánkem? Vyzkoušejte nejlepší polohu podle vědců

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,