Nové API umožní aplikacím ukládat soukromá data na Google Drive

Google Drive se začíná stále více podobat systémovému disku. Svědčí o tom nová funkce pro vývojáře App Data Folder, která Drive přibližuje technicky více SkyDrivu od Microsoftu. Programátoři aplikací nyní mohou Drive použít jako soukromé úložiště pro data svého programu.

Rozdíl oproti běžnému využití Drivu spočívá v tom, že si aplikace vytvoří na úložišti speciální skrytý prostor, ke kterému nebude mít přístup ani majitel. Ten bude mít právo prostor leda smazat. Aplikace tedy bude moci do speciální složky ukládat třeba svou citlivou konfiguraci a celé to bude připomínat třeba vnitřní aplikační paměť na chytrých mobilních telefonech.

Podobným způsobem mohou webové úložiště používat i programy na Windows 8, což se hodí třeba pro účely archivace a synchronizace aplikací napříč počítači. Ostatně na SkyDrive se ukládají i synchronizovaná data celého systému včetně tapety. A právě tímto směrem by mohl mířit i Drive ve spojení s Androidem.

Aplikace na Androidu nyní mohou ukládat svá konfigurační data do vnitřní soukromé paměti a pak do veřejného prostoru, ke kterému mají přístup i ostatní včetně majitele telefonu. Pokud by však byly propojené s Drive, toto soukromé nastavení by si mohly synchronizovat právě se soukromou složkou na úložišti, takže po resetu telefonu, resp. při koupi nového telefonu, bude po instalaci aplikace opět správně nakonfigurovaná jako dříve.

Diskuze (16) Další článek: Byznysový zápisník: Verizon a AT&T údajně chtějí koupit Vodafone

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,