Šifrování | Tor

Nová generace Toru má být ještě bezpečnější, adresy budou mít až 55 znaků

  • Nové adresy budou moci mít až 55 znaků místo současných 16
  • Protokol přejde na nové úrovně šifrování
  • Ubude míst, kde může být uživatel identifikován

Tor je považován za jeden z nejúčinnějších způsobů, jak se na internetu pohybovat anonymně. Je k tomu využíván speciální cibulový protokol, který komunikaci rozseká na jednotlivé slupky a následně ji takto odešle přes několik serverů provozovaných dobrovolníky. I přesto však Tor trpí několika slabinami, které mohou pomoci k deanonymizaci a případné identifikaci uživatele. I proto nyní skupina Tor Project oznámila novinky v samotném protokolu i prohlížeči Tor Browser, který je postaven na Firefoxu.

Delší adresy

Aktuálně vypadá tradiční adresa skryté služby v Toru nějak takto: 3g2upl4pq6kufc4m.onion. Vždy jde o náhodnou kombinaci číslic a písmen v délce 16 znaků. Nově ale budou adresy mnohem delší – jejich případné odhalení tak bude mnohem složitější. Pokud se neobjeví v některém ze seznamů nebo vyhledávačů skrytých služeb, pak bude získání adresy velmi složitě.

Nově tedy bude adresa skryté služby vypadat třeba takto: 7fa6xlti5joarlmkuhjaifa47ukgcwz6tfndgax45ocyn4rixm632jid.onion. Pokud adresu bude znát pouze provozovatel služby a úzká skupina uživatelů, je velmi nepravděpodobné její odhalení. Tedy do té doby, než ji neprozradí některý z privilegovaných členů.

Naopak veřejné služby, které fungují i v rámci Toru (Facebook, NY Times) mohou i nadále využívat lépe identifikovatelné adresy (nytimes3xbfgragh.onion) v kombinaci s vyhledávači služeb.

S robustnějším zabezpečením je spojeno rovněž několik vylepšení, která se postarají o minimalizaci okamžiků, kdy může dojít k odhalení reálné adresy nebo jiného identifikátoru uživatele. Vývojářský tým prý na mnoha změnách pracoval déle než čtyři roky. Kromě jiného se změní šifrování z SHA1/DH/RSA1024 na SHA3/ed25519/curve25519. Nová verze protokolu je dopodrobna popsána v dokumentaci.

Nová generace Toru, která je označována jako 3.0 postupně začne nahrazovat aktuální protokol, u kterého není jasné, jak dlouho bude fungovat. Podle vývojářů by měly obě verze fungovat paralelně po dobu několik let, než dojde k odstřihnutí současné generace 2.0

TorMoil

Novinky přichází v okamžiku, kdy byla odhalena jedna z největších zranitelností Toru vůbec. Říká se jí TorMoil a způsobovala odhalení reálné IP adresy uživatele při práci s přímou adresou na soubor, tedy při využití URL s file://. Útočník mohl vytvořit speciální stránku, která právě při odkazu na libovolný soubor začala komunikovat přes standardní HTTP protokol s obejitím Toru.

Chyba se týkala uživatelů Tor Browseru na macOS a Linuxu. Ti by měli co nejrychleji přejít na novou opravenou verzi prohlížeče 7.0.9.

Diskuze (10) Další článek: Snadné a bezchybné plánování směn a nepřítomností

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,