Bezpečnost | Strojové učení

Neuronová síť dokáže rozpoznat obličej, i když se budete schovávat třeba za šátek

Pokud chcete zabránit své identifikaci třeba v davu protestujících, vezmete si čepici, nasadíte sluneční brýle anebo třeba šátek. S rozmachem strojového učení to však bude jednou možná zcela zbytečné, britskoindický akademický tým totiž vyvinul neuronovou síť (PDF), která identifikuje základní prvky tváře, i když vůbec nejsou součástí obrazu.

Algoritmy pro základní detekci tváře jsou dnes součástí autofokusu na každém lepším mobilním telefonu a kapesním fotoaparátu a vyzkoušeli jsme si to i v našem seriálu Pojďme programovat elektroniku.

Ty nejprimitivnější algoritmy detekují tvář pomocí nalezení pixelů očí, nosu a úst, jenže co když je částečně zakryjete? V tom případě tyto pevně dané algoritmy zpravidla selhávají. Výhodou strojového učení je však jeho tvárnost a komplexnost.

Stejně jako vy při pohledu na fotku tváře částečně překrytou šátkem poznáte, ve kterých místech je asi nos a ústa, protože už ze zkušenosti víte, jak vypadá lidská tvář, pozná to i pokročilá konvoluční neuronová síť, které vědci předložili k učení množství fotografií holých tváří, tváří s brýlemi nebo třeba tvářemi s šátky.

Výsledný pravděpodobnostní model pak dokáže identifikovat jednotlivé body lidského obličeje, aniž by byly součástí obrazu. No, a to už jsme jen krůček od toho, aby jiná neuronová síť použila tato geometrická data k tomu, aby podle nich identifikovala přímo člověka, jehož tvář již zná a má ve své databázi.

Ačkoliv jsou tedy podobné techniky zajímavou ukázkou schopností strojového učení jako takového, představa instalace technologie třeba do systému městských kamer už může u leckoho vzbuzovat jisté obavy.

Jak lze snadno šmírovat na Facebooku:

Diskuze (11) Další článek: DolphinAttack: Na hlasové asistentky lze útočit neslyšitelným ultrazvukem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,