Umělá inteligence | Chytrá domácnost | IoT

Nest Cam IQ: nová bezpečnostní bezdrátová 4K kamera, která dokáže rozpoznávat tváře a načapat zloděje

Společnost Nest patřící pod Google, respektive nyní už pod Alphabet, prodává chytrý termostat, chytré snímače kouře a bezpečnostní kamery pro vnější a vnitřní použití. A právě v této kategorii představila novinku, která se chlubí hlavně použitím umělé inteligence.

Nest Cam IQ je nová bezpečnostní kamera určená pro vnitřní použití, která obsahuje snímací čip s vysokým rozlišením 4K (8 MPix, video jen 1080p, 30 fps) a podporou HDR a 12x digitálním přiblížením. Kamera dokáže v 130stupňovém zorném poli sledovat osoby a další objekty a nabízí dokonce i noční vidění (infračervené LED, 940 nm).

Do sítě se připojuje pomocí Wi-Fi (802.11ac), nastavuje se jednoduše přes Bluetooth a mobilní aplikaci. Díky propojení do internetu je pro vás dostupná odkudkoli. Součástí kamery je trojice kvalitních mikrofonů se schopností potlačit šum a hlasitý reproduktor.

Kamera používá osmijádrový čipset, který poskytuje dostatek výkonu na hlavní přednost – rozpoznávání obličejů v reálném čase. Kamera využívá stejně pokročilou technologii, jakou má aplikace Google Fotky (FaceNet). Pokud tak například do místnosti vstoupí známá osoba, kamera ji rozpozná a nic se nestane.

V případě pohybu a neznámé tváře ale dokáže spustit potřebné akce (alarm, oznámení a další). Nasnímané video lze v rámci programu Nest Aware ukládat do cloudu až 30 dní, přičemž paušál začíná na 10 dolarech za měsíc. V takovém případě se připravte na neustály upload s rychlostí 0,8 Mb/s až 2 Mb/s a měsíčním přenosem kolem 150 GB až 300 GB dat.

Koncová cena za jeden kus Nest Cam IQ je 299 dolarů (přibližně 9 tisíc korun s DPH), balení dvou kamer vyjde na 498 dolarů (přibližně 15 000 Kč s DPH).

Diskuze (6) Další článek: Intel začne prodávat počítač o velikosti kreditní karty v srpnu. Známe parametry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,