Pirátství | Soudy

Německý soud udělil pokutu otci, jehož syn nelegálně stáhl audioknihu

Soud v Lipsku odsoudil otce jedenáctiletého chlapce za nedostatečné poučení syna o využívání internetu a nezákonnosti stahování pirátského obsahu. Podle soudu je muž odpovědný za jednání chlapce, který si protizákonně stáhl a sdílel přes výměnnou síť audioknihu, informuje portál TorrentFreak.

Německo je zemí, kde držitelé autorských práv často a aktivně požadují náhradu škod vzniklých při nedovoleném stahování nebo sdílení jejich chráněných děl. V roce 2013 měli právníci v takových případech odeslat až 109 tisíc výstražných listů a požadovat náhradu v celkové výši 90,3 milionu eur.

Před soud v Lipsku se nedávno dostal i případ, ve kterém byl majitel internetového připojení obviněn z nezákonného stažení audioknihy. Obžalovaný však tato tvrzení odmítl s tvrzením, že v době přestupku se nenacházel doma.

Případ však pokračoval a vyšetřováním se zjistilo, že ve skutečnosti to byl jeho 11letý syn, který si audioknihu stáhl. Soud nicméně rozhodl o udělení pokuty pro otce, přičemž se odvolával především na nedostatečné poučení nezletilého ze strany rodiče o pirátství na internetu.

Muž se bránil a spolu se svou partnerkou argumentovali, že požádali svého syna, aby internetové připojení využíval pouze pro školní účely, nestahoval náhodné věci a nedělal nic nebezpečného. Soud však toto považoval za nedostatečné.

V prohlášení soudce stojí, že rodiče musí dítě upozornit na nezákonnost sdílení pirátského obsahu a výslovně mu zakázat účast v těchto výměnách souborů. Muž byl tedy shledán vinným a musí zaplatit 956 eur (cca 26 tisíc korun) jako náhradu škody a soudní náklady, stále se však může odvolat k vyššímu soudu.

Diskuze (32) Další článek: GoPro opět propouští, snaží se snížit náklady až o 200 milionů dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,