Německý Fraunhofer vytvořil nový systém DRM pro elektronické knihy

Německá laboratoř vyvíjí ve spolupráci s vydavateli nový systém DRM pro elektronické knihy. Jejich technologie má tu výhodu, že naprosto nezávisí na použitém softwaru, ochrana proti kopírování je totiž zabudovaná už přímo v textu díla.

Technologie SiDiM před stažením knihy třeba v EPUB provede v textu některé unikátní změny, čímž vlastně vytvoří jedinečnou a snadno vystopovatelnou publikaci. Pokud ji pak nový majitel vypustí na internet a knihu zachytí k tomu určený protipirátský robot, snadnou analýzou zjistí, kdo si ji na počátku koupil a vydavatel pak může hnát nešťastníka k zodpovědnosti.

SiDiM například použije v některých případech synonyma původních originálů, trošku upraví velikost odstavce atp. Při průměrné délce knihy by pak mělo stačit relativně málo změn, aby byl kontrolní součet dostatečně jedinečný.

Otázkou ale zůstává, jestli se SiDiM vypořádá jednoduše s tím, když pirát v textu provede i své vlastní změny, čímž vlastně opět pozmění kontrolní součet, který pak nebude odpovídat žádnému majiteli.

Diskuze (66) Další článek: Britové prý odposlouchávali delegáty na summitu G20

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,