Německo přemýšlí, jak svůj internet zabezpečit před NSA

Německo po aféře s odposlechy Merkelové přichází s různými návrhy, jak napříště zabránit jakémukoliv sledování tamního internetu ze strany NSA a dalších. Nejhlasitější je zejména Deutsche Telekom, který je z třetiny vlastněný státem, a jenž navrhuje mnohem přísnější národní routování mezi německými poskytovateli internetu.

To znamená, že když Němec pošle e-mail jinému Němcovi, informace by neměla opustit německý prostor. V ideálním případě by něco podobného mělo fungovat i při mezistátní komunikaci v celém schengenském prostoru.

V praxi je to ale pochopitelně zhola nemožné, poněvadž sami uživatelé dnes nepoužívají výhradně místní internetové služby, ale často ty mezinárodní. Datová centra a veškerá logika firem jako Google, Facebook a dalších pochopitelně není v Německu a nemusí být výhradně ani v Schengenu. Nemluvě o tom, že v rámci cloud-computingu mohou firmy nakupovat výpočetní výkon a úložiště třeba klidně u německých poskytovatelů, jejichž datacentra ale mohou být z ekonomických důvodů umístěné také mimo EU.

Pokud by se tedy chtělo Německo či jakákoliv jiná země ubránit potenciálnímu sledování na mezinárodních páteřních sítích, jednoduše by se musela izolovat podobným způsobem jako Írán, Čína aj. Pak už ale nelze mluvit o internetu v pravém slova smyslu.

Diskuze (20) Další článek: Přehledný graf deseti společností, které vládnou internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,