Nejslavnější počítačoví maskoti

Znáte kojota Wilbera? A co třeba elePHPant? Pak je tu samozřejmě ještě Bugdroid, Firefox a samozřejmě i nakousnuté jablko. Jakou historii a původ mají tito slavní počítačoví maskoti?

Svět počítačů a internetu dal veřejnosti hromadu světoznámých značek. Každý pozná Google, Apple, Microsoft, Samsung a další, nicméně pouze některé z těchto firem daly světu také svého maskota, který je často známější než jejich hlavní logo.

Až tedy budete rozjíždět svůj malý startup, přemýšlejte i o tom, může vám to totiž náramně pomoci. Krásným příkladem budiž Android, kterému zelený přátelský robůtek z marketingového hlediska určitě pomohl a dnes si už žije vlastním životem.

Příběh zeleného Androida

Než se ponořím do historie zelenkavého panáčka s tykadly, jen připomenu, že jeho elektronická barva v režimu RGB je #A4C639, u tisku se pak jedná o odstín s označením PMS 376C. Na rozdíl od registrovaného slova Android, s ním můžete relativně volně nakládat, Google jej totiž uvolnil komunitě pod svobodnou licencí Creative Commons Attribution, což v praxi znamená, že můžete postavičku libovolně modifikovat, můžete s ní i komerčně nakládat (třeba prodávat její gumové figurky), ale vždy byste měli uvést i původního autora, tedy Google.

Android.png
Základní podoba Androidu je k dispozici pod licencí CC-BY.
Vektorová podoba ve formátu AI je k dispozici zde.

A právě zde, v Googlu, figurka také vznikla. Není to tedy produkt najaté reklamní agentury, ale produkt designérů z Mountain View, konkrétně Iriny Blokové, která byla v letech 2006 až 2009 součástí tamního marketingového týmu.

Google dal příležitost všem inženýrům, kteří mohli přispět svým nápadem, takže jedním z návrhů byla i malůvka jednoho z programátorů Androidu Dana Morrilla, která nedávno kolovala na internetu. Nakonec však zvítězil zdravý rozum a profesionální podoba od zmíněné Iriny Blokové.

Android.png Android.png
Kolekce děsivých návrhů vytvořených v Inkscape od Dana Morrilla se v Googlu naštěstí neujala (Zdroj: G+ profil Dana Morrilla)

Zelený robot, kterému se původně říkalo Bugdroid, spatřil světlo světa poprvé 5. listopadu 2007 a jeho kresba trvala pouhých pět minut. Dnes se robot Android tiskne na trička, hitem jsou gumové figurky a jejich sběratelské série a další drobnosti, které jen posilují původní značku.

Příběh nakousnutého jablka

Než se však objevil Android, příkladně fungující značkou byla jednoduchá malůvka s nakousnutým jablkem. Tento motiv se objevoval ve filmech a stal se symbolem ekonomického úspěchu firmy z Cupertina. Pokud byste podobný obrázek ukázali někomu na ulici, je docela pravděpodobné, že by ho dokázal identifikovat, aniž by u něj bylo cokoliv napsané.

Apple logo.png
Apple žádného maskota v pravém slova smyslu nemá, jeho jablko je však kategorie sama o sobě

Jablečná firma své jméno získala skutečně po jablku, Steve Jobs si totiž jako kalifornský volnomyšlenkář přivydělával v jablečném sadu. Tehdy si prý uvědomil, že jeho firma bude muset mít nějaký originální název a nakonec zvítězilo Jablko. Každý ho zná a firma se tak spíše prosadí, než kdyby měla tak nudné jméno jako třeba tehdejší Micro-soft, International Business Machines Corporation a další.

Steve Wozniak vysvětluje původ názvy firmy Apple

Příběh lišky, vlastně pandy

Asi nejkomplikovanější příběh má logo a maskot prohlížeče Firefox. Ten se ke všemu původně jmenoval úplně jinak, byl to totiž mytický Fénix, tedy Phoenix, který měl symbolizovat znovuzrození tehdejšího prohlížeče Mozilla. Jenže pak se přišlo na to, že toto jméno je už zabrané, a tak se vybral podobný název Firebird, díky kterému se nemuselo měnit logo. Brzy se však ukázalo, že se tak jmenuje jistý databázový systém, a tak se rychle hledal poslední a snad už definitivní název prohlížeče. Lidé z Mozilly si nakonec vybrali slovíčko Firefox. Nikdo ho tehdy nepoužíval, mělo stejný základ a zároveň je to doslovný překlad jednoho z čínských jmen pro pandu červenou.

Firefox tedy podle oficiální definice Mozilly nemá představovat jakousi vysněnou ohnivou lišku, ale opravdu pandu červenou, což dokládá i stárnoucí oficiální dokument, který před lety vysvětloval, proč došlo k přejmenování původního Firebirdu.

Firefox koncept.png
Jeden z prvních konceptů loga neskrýval inspiraci ve skutečné lišce

Na sklonku roku 2003 se začalo rychle připravovat nové logo a právě to stojí za vlnou spekulací, co je to vlastně za zvíře, které na nás kouká z tolik typického loga prohlížeče. Ve skutečnosti je to totiž hybrid lišky a pandy. Autorem nápadu je Daniel Burka, který se částečně inspiroval v japonských kresbičkách lišky a také ve své dětské obrázkové bibli, ve které našel nápadité malůvky lišek s plamennými ocasy z příběhu o biblickém Samsonovi.

Firefox a bible.png
Některé rysy si Firefox vypůjčil z malované dětské Bible – hlavně ohnivý ocas

Tvor měl ale na druhou stranu objímat Zemi a to v typické póze pandy. Také první oficiální náčrtek od Stephena Desrochese předpokládal spíše oblejší tvary uší. Náčrtek nakonec konečně převedl do vektorové podoby třetí designér v řadě Jon Hicks a vytvořil tak definitivní podobu loga, které se v posledních devíti letech proměnilo už jen kosmeticky. Panda má ve finální podobě ostré uši a připomíná tak opět spíše lišku, nicméně to je pouze výsledek jednotného designu, který staví výhradně na ostrých úhlech v celé malůvce.

Firefox.png
První hrubý náčrtek a vektorizované logo z konce roku 2003

Firefox je tedy opravdu panda červená, přestože se jeho logo jistou měrou inspirovalo v malůvkách lišek.

panda červená.png
Panda červená v tolik typické poloze do klubíčka – v něm se inspirovali i autoři loga

Příběh tučňáka Tuxe

Nakonec nesmím zapomenout možná na tu nejznámější a jednu z nejstarších figurek, tedy na maskota Linuxu z roku 1996. Jeho jméno si můžete vyložit buď ze slova „tuxedo“ – smoking/frak tolik typický pro zabarvení tučňáků, nebo jako spojení slov Torvalds UniX.

Tux.png Tux.png Tux.png
Vývoj Tuxe od prvního náčrtku a černobílé podoby až k plastické současnosti

Autorem původní podoby Tuxe je Larry Ewing, jehož návrh se ujal díky neformální soutěži. Samotný tučňák pak pochází z hlavy Linuse Torvaldse. Ewing prvního Tuxe zpracoval v editoru Gimp 0.54 a posloužila mu k němu mašina vyzbrojená procesorem Intel 486 DX2 a Linuxem. Jak vidno, legendární loga nemusí vznikat pouze na počítačích světoznámých mediálních agentur.

Původní kresba Tuxe.png
Původní kresba Tuxe z roku 1996

Původní Tux má velmi benevolentní práva k užití: „Dělejte si s ním, co chcete, kdyby se ale někdo ptal, citujte mě jako lewing@isc.tamu.edu,“píše na svém webu Ewing. Díky tomu se Tux dočkal desítek a stovek přepracování a je součástí log hromady linuxových distribucí.

Wilber, slon a další

Nějakého toho maskota byste našli i u mnoha dalších produktů, jejich příběhy už ale nejsou tak zajímavé, nebo jsou jednoduše nedohledatelné. Jedním z krásných příkladů je třeba Wilber. Pokud ho neznáte, vězte, že to je jméno kojota, který je maskotem bitmapového editoru GIMP. Postavičku vytvořil Tuomas Kuosmanen v září roku 1997 a od té doby je to nedílný společník tohoto legendárního svobodného grafického editoru.

Wiber.png Wiber.png
Kojot Wiber, maskot a logo rastrového editoru GIMP

Dalším maskotem pak může být třeba slon jménem elePHPant, který už podle názvu reprezentuje populární webový programovací jazyk PHP. Jeho autorem je Vincent Pontier a má za sebou více než desetiletou historii.

elePHPant.png elephpant.png
Maskot jazyka a interpretu PHP jménem elePHPant (Foto: DragonBee)

Znáte nějaké další slavné technologické maskoty, které doplňují hlavní obchodní značku produktu, nebo firmy? Podělte se v diskuzi.

Autor úvodního loga: Tobias Schlitt

Diskuze (48) Další článek: Apple se prudce propadá, na hodnotě ztratil 200 miliard dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,