Nejpoužívanější grafická karta mezi hráči: Nvidia GTX 970. AMD moc oblíbené není

Steam dlouhodobě shromažďuje údaje o tom, jaký hardware hráči využívají. Nyní vydal poslední statistiky za prosinec 2015, které přinesly změnu mezi nejoblíbenějšími grafikami. Na první pozici je Nvidia GeForce GTX 970, která tak předběhla integrované notebookové řešení Intel HD 4000.

O pozici integrované notebookové grafiky na přední příčce jsou spory, protože je údajně započítávána i v případě, kdy plní funkci jen druhé karty v notebooku a při hrách tedy není aktivní.  Ale to je celkem irelevantní, na zveřejněném žebříčku je nejzajímavější porovnání odvěkých rivalů, tedy Nvidie a AMD. 

obrázek 002.jpg
Žebříček nejpoužívanějších grafických karet mezi hráči na Steamu

Jak vidno, Nvidia je mezi hráči velmi oblíbená a novou kartou GTX 970 se jí podařilo oslovit velkou skupinu hráčů. Na Steamu tuto kartu využívá téměř 5 % uživatelů. Je zajímavé, že levnější model GTX 960, který si z recenzí odnáší i lepší hodnocení z hlediska poměru ceny a výkonu, je až o několik příček níže. Vysoko se přitom drží starší povedené modely 750 a 750 Ti.

Docela překvapí pozice grafik od AMD, nejoblíbenější řada HD 7900 je s dvěma procenty až na devátém místě. Celkově má AMD podíl mezi grafikami na Steamu 26,23 %, Intel 15,66 % a Nvidia nadpolovičních 54,61 %.

Pro AMD přitom nevyznívá dobře ani situace mezi procesory, kde rovněž dlouhodobě ztrácí podíl. Během loňského roku se dostalo pod jednu čtvrtinu a procesor od Intelu má nyní 76,26 % hráčů na Steamu.

Pro nás uživatele to není příliš dobrá zpráva, chybí nám pořádná konkurence jak pro Intel mezi procesory, tak pro Nvidii mezi grafikami. Můžeme si tedy přát, aby u AMD vyšly všechny plány do roku 2016 – nové procesory Zen a grafiky Polaris, které přijdou s 3D tranzistory typu FinFET a 14nm nebo 16nm výrobním procesem. 

Diskuze (73) Další článek: Microsoft se prý chystá koupit mobilní reklamní síť InMobi za 2 miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,