Software | Windows | Nejlepší programy

Nejlepší nástroje pro definitivní smazání dat: obnova už pak nemá šanci

  • Když chcete, aby se ke smazanému souboru už nikdy nikdo nedostal, nestačí jen Delete
  • Specializované programy dokážou mazat tak, že obnova není možná
  • Existují triviální i pokročilé nástroje pro definitivní mazání

Pokud smažete nějaké soubory, ocitnou se zpravidla v Koši. Jejich obnovení je otázkou několika kliků myší. Po vysypání se sice situace maličko komplikuje, nicméně stále existují nástroje, které i takto smazaná data dokážou vrátit zpět. Zásadní roli zde hraje čas – čím dříve se o záchranu smazaných dat pokusíte, tím je větší šance, že je systém nepřepíše jinými soubory. V ideálním případě se podaří obnovit veškerý smazaný obsah.

Jenže v některých situacích není možnost obnovy dat žádoucí. Jak tedy odstranit data z pevného disku tak, aby je už nikdo neobnovil? Budete potřebovat specializovaný softwarový nástroj pro mazání dat.

Většina takových programů funguje následovně: nejprve (zpravidla opakovaně) přepíšou původní obsah souboru různými sekvencemi. Pokud se tedy takový soubor povede obnovit, jeho obsah už nemá s tím původním nic společného. Poté zpravidla dojde ke smazání souboru, případně i přepisu místa, kde byl původně uložen. A tím je cesta zpátky definitivně uzavřena. Takto smazaný soubor prostě nemá ani pokročilý uživatel šanci dostat zpět.

Kompletní a nevratné mazání doporučujeme provést zejména v případech, že se paměťové médium chystáte prodat, ať už jde o samotný pevný disk, přenosný disk, paměťovou kartu nebo celý počítač.

Následuje pět konkrétních doporučených aplikací, s jejichž pomocí dosáhnete toho, že smazané soubory nebude možné běžnými technikami obnovit. Každá má trochu jiný přístup a ovládání, vyberte si podle potřeby.

Diskuze (31) Další článek: Zakázaní youtubeři přesouvají své kanály na Pornhub

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,