VPN | Mozilla

Nebyl to jen test. Tvůrci Firefoxu brzy spustí ostrou verzi svého VPN

Po měsících testů míří virtuální privátní síť Mozilly do finále. Ponese prostý název Mozilla VPN a z bety do ostré verze se přesune v nadcházejících týdnech. Službu doteď mohli používat jen testeři z USA, avšak Mozilla slibuje, že ji brzy rozšíří i dál.

Novým názvem Mozilla VPN navíc udělala ve své produktové nabídce trochu pořádek. Stále ještě aktuální jméno Firefox Private Network totiž Mozilla používá i u anonymizačního proxy serveru, který je dostupný jen pro Firefox. VPN ale samozřejmě bude chránit celý systém a aplikace v něm.

Současná betaverze stojí 4,99 dolaru na měsíc a je dostupná prostřednictvím aplikací pro Windows 10, Chrome OS, Android a iOS. Časem ale zamíří i na macOS a Linux.

Srovnání Firefox Private Network
  FPN (Browser) FPN (VPN)
funkce proxy VPN
partnerská síť Cloudflare Mullvad
cena 2,99 $ na měsíc 4,99 $ na měsíc
počet zařízení 3 5
platformy Firefox pro Windows, macOS a Linux Windows, Chrome OS, Android, iOS, v budoucnu i macOS a Linux
dostupnost zatím jen v USA zatím jen v USA

Mozilla nemá vlastní servery, pronajímá si kapacitu od společnosti Mullvad. VPN využívá protokol WireGuard a servery má ve více než 30 zemích světa. Obě firmy slibují, že síťový provoz nijak nemonitorují ani nelogují.

Zaváděním placených služeb se Mozilla Foundation snaží stát více nezávislou organizací. Většina příjmů pochází od Googlu, se kterým má dohodu, že bude výchozím vyhledávačem ve Firefoxu po celém světě s výjimkou několika regionů. V USA je výchozím Yahoo, v Číně Baidu a Yandex standardně vyhledává v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Ukrajině a Turecku.

Diskuze (6) Další článek: Historie se opakuje. Google tlačí Meet stejně vehementně jako kdysi Google+

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,