Návrat k legendám: Jak si pořídit Acorn Archimedes

Tato platforma je u nás prakticky neznámá a mnozí mají pocit, že musí jít o velmi drahé a nedostupné počítače. Není tomu tak. Sehnat Acorn Archimedes je v podstatě triviální.
Kapitoly článku

Jediným trikem, který při koupi počítače Acorn Archimedes musíme použít, je nesnažit se jej hledat na německé eBay, nebo nedejbože na našem Aukru, ale vydat se za ním na anglickou eBay, protože jedině tam je celkem běžně k sehnání. Nedá se tedy říci, že je v nabídce kdykoliv, ale stačí troška trpělivosti a rozhodně se během pár dní nějaký objeví.

V podstatě jedinými typy, které takto máme možnost zakoupit, jsou stroje A3000, A3010 a A3020. Jejich následníci RiscPC se občas též objeví, no a pro řadu strojů 300/400 se musíme obrnit značnou trpělivostí. A3000 a A3020 se dočkaly nasazení ve školách, které i dnes občas prodávají staré zásoby, poschovávané kdesi v hloubi temných skladů. Počítače jsou tímto používáním poznamenané obvykle jen lehce, protože stroje od Acornu byly na žactvo připraveny a vydržely hodně. A3010 byl určen spíše pro domácnosti, a tak jej občas nějaký ten bývalý majitel dává k dispozici.

lg__MG_5441.jpg
Archimedes A3010 (zdroj: www.retro-computing.org)

Zatímco jiné platformy můžete, jste-li sběratelé, získat s původním obalem a případně i manuálem, u Acornu Archimeda na něco takového zapomeňte – takové nabídky jsou nesmírně vzácné, já zatím na žádnou takovou nenarazil (pokud se objeví, tak u typu A3010). Naštěstí, manuál není problém získat na internetu, ovšem upřímně řečeno, ten, co je k mání, je opravdu zcela základním povídáním, bez kterého se obejdete. Bohužel, detailnější manuál, obsahující textové příkazy k ovládání počítače, se mi na internetu sehnat zatím nepodařilo, je k mání pouze programátorská dokumentace, z níž lze leccos vyčíst, případně staré časopisy, které také pomohou.

IMG_1658.JPG
Pohled do útrob A3020, kde je vidět zabudovaný pevný disk

Nejvýhodnější je rozhodně A3020, který má integrovaný řadič IDE pevného disku, takže k němu není problém připojit nějaký ten 2,5‘‘ harddisk. I stroje A3000 se jako školní obvykle takového upgradu dočkaly. Naproti tomu A3010 se většinou prodávají bez harddisku, a ačkoliv existovaly dobové nástavby, které takovou původně neplánovanou možnost zajišťovaly, nemůžete počítat s jejich dodatečným pořízením.

P1230826.JPG
A3000 i s původním značně amatérsky zabudovaným pevným diskem. Obraz přes Composite video je černobílý

Nákup Archimeda bohužel významně prodražuje poštovné, které v případě Anglie činí kolem 40 liber, ovšem někdy i více. Celkově se tudíž musíte připravit na výdaj kolem zhruba 150 liber, přičemž cenově není výrazný rozdíl mezi jednotlivými typy počítačů, závisí na konkrétní nabídce a zabudovaných rozšiřujících kartách.

IMG_1662.JPG
Luxusní připojení A3020 k modernímu LCD monitoru

Mezi A3000 a A3020, které jsou asi nejzajímavější volbou, je jediný zcela základní rozdíl – A3000 nemá k dispozici výstup na VGA monitor (respektive, je třeba si postavit redukci). To je ovšem velkou výhodou, protože A3020 tak můžete ihned připojit k modernímu LCD displeji a těšit se z opravdu velmi kvalitního obrazu. A3000 nabízí pouze proprietární port pro RGB monitor, případně kompozitní výstup, ale pouze monochromatický.

To je celkem problém v situaci, kdy toužíte po barvách a nějaký ten starý monitor nemáte. Kompozitní výstup je ale velice kvalitní, to je třeba říci. Je zde nutné zdůraznit, že v této oblasti odvedla firma Acorn významně lepší práci jak u Archimeda, či u BBC Micro. Ani Amiga, ani Atari ST, o osmibitových platformách nemluvě, zde nedrží krok. Amiga na A3020 nemá ani při použití scandoubleru, pomocí kterého k ní připojíte VGA monitor. Dokonce ani interní scandoubler v Amize A3000 nevytváří srovnatelně kvalitní obraz.

IMG_1986.JPG
A3020 v celé své kráse

Je opravdu velmi dobré mít v balíku s počítačem i počítačovou myš – varianta pro Archimeda je specifická s proprietárním konektorem. Neměl by sice být problém předělat nějakou tu dobovou myš z Amigy či Atari ST, ovšem v takovém případě je nutné myslet na základní fakt, že Archimedes bezpodmínečně potřebuje třítlačítkovou myš, jinak se nedá ovládat. Bez myši pak neuděláte vůbec nic, lze ji nahradit, stiskem klávesy Fn a šipek, tlačítka pak Fn+Q, W a E, ovšem toto je pochopitelně pouze nouzové řešení.

Připojit k A3020 moderní 2,5‘‘ disk není žádný problém, jelikož počítač skrývá ve svých útrobách klasické IDE rozhraní – ideální variantou je proto zkusit místo disku připojit nějakou tu redukci na paměťovou kartu, která je bezhlučná a s obrovskou kapacitou.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,