Návrat k legendám: Jak si pořídit a užít si Atari Portfolio

Ten počítač je roztomilý. Takový je asi první dojem, který z něj dnes máme. Dodnes umí zaujmout, svou titěrností je úžasným svědkem faktu, že miniaturizace tu byla i před čtvrtstoletím.

Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete, že Atari Portfolio vám bude říkat pane, není třeba ihned spěchat do banky či rozbíjet prasátko. Portfolio je levným počítačem, který se v základu dá pořídit za rozumné peníze. Je ovšem třeba zdůraznit, že za stejnou sumu zakoupíte starý počítač, s nímž se lze nadát i nějaké to „rozumné“ akce.

Osmibitové Atari či třeba ZX Spectrum, ano, to jsou stroje ve zhruba stejné cenové hladině – a zapařit na nich staré hry může zlákat i mladší nadšence. Portfolio vám nic takového nabídnout nemůže, proto jeho koupi je třeba zvážit. Ačkoliv pssst! Ptát se po smysluplnosti koupě starých počítačů, to může jen ten, kdo tento k tomuto seriálu přišel pouze náhodně, či zcela omylem...

Na ebay se každou chvilku nachází nějaká ta nabídka s prodejem tohoto počítače. I na našem Aukru se tento počítač celkem často objevuje. Nejběžnější je prodej samotného stroje bez jakéhokoliv příslušenství, ale existují i možnosti pořídit si jej s paměťovými kartami či třeba paralelním rozhraním. Je třeba říci, že Portfolio si můžete koupit zcela samotné, ovšem je to dost k ničemu, protože kromě zabudovaných aplikací na něm nic nespustíte. Cena takového počítače je kolem 20-30 EUR, ale jak jsme si řekli, nestačí to.

P1250204.JPG
Paralelní rozhraní

Naprostý základ tvoří paralelní rozhraní. Bez něj není možné do počítače nahrát software či k němu cokoliv připojit. Paralelní rozhraní je citelně vzácnější periferie, ale nabídky jsou, ovšem počítejte s cenou minimálně srovnatelnou s cenou počítače. Nejste sami, kdo zjistil, že bez paralelního rozhraní to prostě nejde.

P1250202.JPG
Paměťová karta

Další dost důležitou periférií jsou paměťové karty. I bez nich to jde jen velmi těžko, ačkoliv pro to nejzákladnější vyzkoušení se dá Portfolio používat i bez karet. Karty znamenají investici kolem desítky EUR.

P1250147.JPG
Portfolio s připojeným rozšířením paměti

Velmi zajímavou periférií je rozšíření paměti. Jde o větší vzácnost, než paralelní interface, ovšem pokud chcete experimentovat, je dost nezbytný. Jinak pro lehké zkoušení se bez něj obejdete. Cena – opět kolem 30-40 EUR. No, takže sumárně za ten starý počítač utratíte stovečku a ani se nebudete divit. Zas taková láce to není, že? Periférie, to je to, oč tu kráčí. Tak bylo Portfolio kdysi postaveno a právě na prodeji periférií firma Atari vydělávala to, co nevytáhla z kapes zákazníků při pořízení samotného stroje.

Existují i další periférie, například sériové rozhraní či AC adaptér, ale ty nejsou dle mého názoru potřeba.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,