Návrat k legendám: Jak se nám líbí Acorn Archimedes

Mezi historickými počítači není až tak známý, přitom je to ale významný počítač, ve kterém tepe prapůvodce čipů dnešních mobilů. Jak s odstupem času zapůsobí Acorn Archimedes A3020?

Acorn vyráběl více typů počítačů Archimedes, my se budeme soustředit na typ A3020 s přihlédnutím k jeho staršímu bratříčkovi A3000. Počítače A3000 a A3020 patří k dnes již vyhynulému druhu „levných domácích mazlíčků“. Je tedy pravda, že původní poslání A3000 nemělo být domácí, ale školní, nicméně to na věci nic nemění – varianta počítače integrovaného s klávesnicí už dneska v podstatě neexistuje.

Dříve se tyto kompaktní varianty vyráběly z cenových důvodů – takový počítač obvykle nabízel pouze omezené možnosti rozšíření, takže byl levnější, než profesionální stroje s oddělenou klávesnicí.

http-www.retro-computing.org.jpg
Acorn A3000 (zdroj: retro-computing.org)

Acorn se ale snažil na možnosti rozšiřování nerezignovat. Nebyl v této snaze sám, protože i taková Amiga 500, levný domácí počítač, měla v zásobě hned dva zcela proprietární rozšiřující sloty, pomocí kterých jste ji byli schopni obohatit o pevný disk, více paměti, SCSI či dokonce o akcelerátor či hardwarový emulátor PC. A3000 je v tomto ohledu skromnější, nabízí jen jediný rozšiřující konektor typu podule, což byl u počítačů této platformy standard, nicméně i s pomocí tohoto jediného konektoru existovala možnost připojit pomocí kabelu k počítači větší krabici s několika sloty. To Amiga 500 neznala.

IMG_1990.JPG
Řada malých konektorů je přibližně uprostřed A3020

U A3020 už je situace jiná, Acorn v rámci šetření místem nabídl hned několik různých rozšiřujících konektorů sestávajících v podstatě pouze jednoduché řady zástrček, nicméně vzhledem k velmi omezenému prostoru uvnitř počítače bylo možné připojit pouze jediný. Na druhou stranu, vzhledem k faktu, že pevný disk bylo možné připojit separátně, tak jste toho zase tolik nepotřebovali, protože právě připojení disku bylo nejčastěji užívané rozšíření.

Když A3000 poprvé uvidíte, máte co dělat, abyste si jej nespletli s Amigou 500. Počítače jsou podobně velké a mají podobný tvar – A3000 však má zabudovaný zdroj, takže je výrazně těžší. Druhým zásadním rozlišovacím znakem jsou barevné funkční klávesy, které má Archimedes červené.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,