Návrat k legendám: Acorn Archimedes - první s čipem ARM

Procesory ARM se dnes využívají v mobilech a jiných mobilních zařízeních. První čip ARM však takové ambice neměl a usídlil se ve stolním počítači Acorn Archimedes.

RISC bylo velkolepé zaklínadlo osmdesátých let a firma Acorn vytvořila v jeho duchu mikroprocesor, jehož pokračovatele dnes vlastní, aniž o něm tuší, téměř každý z nás. A na jeho základě vznikla i platforma pokračující v duchu BBC Micra.

V dusném pátečním poledni nad nejedlým britským obědem, někdy kolem roku 1982, se Sophie Wilson s typicky ženským praktickým pohledem na svět zamyslela nad otázkou, jak významně vylepšit tehdejší „majstrštyk“ firmy Acorn, počítač BBC Micro. No. Tento beletristický pohled na svět je poněkud sporný. Sophie Wilson byla tehdy ještě chlap, takže o ženské praktičnosti raději pomlčíme, není jisté, zda ji to napadlo při obědě, zda to napadlo právě ji a zda to bylo v roce 1982...

V historii, a to i v té mikropočítačové, jsou zcela samozřejmé mezery v našich znalostech a o mnohých detailech není mnoho známo. Přesto něco o zrodu nové počítačové platformy víme. V říjnu 1982 poskytl šéf Acornu, Chris Curry, časopisu Practical Computing interview, v němž se rozhovořil o budoucnosti své firmy. Samozřejmě, že mnoho pozornosti věnoval dalšímu rozvíjení BBC Micra, nového Electronu atd., nicméně naznačil právě i plány na další novou platformu.

curry1_1.jpg
Chris Curry ve zmiňovaném rozhovoru

Ta měla být založena na mikroprocesoru NS 16032, který byl tehdejší konkurencí slavným výtvorům Intelu a Motoroly i8086 a MC68000. Chris Curry uvedl, že jednak bude Acron prodávat desku s tímto mikroprocesorem a 256 kB RAM jako druhý procesor pro BBC Micro, jednak představí samostatný počítač s pevným diskem a větší pamětí, který se například přes sériový port připojí k jakémukoliv tehdejšímu osmibitu, třeba Applu, a ten bude pro tento počítač sloužit jako terminál, zatímco Universal Gluon – tak se ten systém měl jmenovat – bude provádět výpočty. A bude je provádět rychle, velmi rychle. Curry dokonce pro takový systém sliboval vlastní verzi Unixu.

acorn_abc210_1.jpg
Acorn Business Computer 210 (zdroj: www.old-computers.com)

To se ale nestalo. Ano, ten původní Gluon, tedy karta pro BBC Micro, ten spatřil světlo světa, zmiňovaný procesor se objevil i v Acorn Business Computer 200 a 210, nicméně to bylo vše. Proč tehdy Acorn nepoužil místo spíše neúspěšného NS 16032 nějaký z jeho osvědčených konkurentů? Ano, NS 16032 měl být rychlejší, a v některých ohledech šlo o modernější mikroprocesor, než MC68000, leč šlo o doposud ne moc osvědčenou novinku. Curry na tuto otázku odpověděl, spatřoval v tom výhodu. Počítač na bázi i8086 či MC68000 stavěl tehdy, s odpuštěním, každý blbec. Acorn se použitím jiného čipu mohl lišit. Uživatele přeci nezajímá, co mají v počítači pod kapotou...

Takto tedy uvažoval šéf firmy koncem roku 1982. No a dalším kamínkem do skládačky je fakt, známý z více zdrojů, že v roce 1983 započala firma Acorn s naprosto neuvěřitelným projektem. Vytvoří si nový mikroprocesor na koleně sama. A hotovo!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,