Prohlížeče | Firefox | Flash

Nativní Firefox 84 je na Apple M1 dvakrát rychlejší než emulovaný Rosettou

Mozilla minulý týden vydala Firefox 84. Opravuje patnáct chyb včetně dvou závažných, ale žádné viditelné novinky nečekejte. Pod povrchem se však událo několik důležitých věcí.

Prohlížeč pro macOS vyšel v nativní verzi pro armové procesory Apple M1, které najdeme v nových Macích. Oproti Firefoxu 83 běžící pod překladovou vrstvou Rosetta 2, se prý nová verze spouští 2,5× rychleji a podle Speedometeru je i vykreslování stránek dvakrát plynulejší než dřív.

Technologie WebRender, díky níž se weby a grafika budou ve Firefoxu vykreslovat rychleji, je již dostupná na všech počítačích s Windows 7 a novějšími (mají-li podporovaný hardware) a také všech macOS včetně nově přidané verze Big Sur. Poprvé se WebRender dostává také na Linux, zatím však jen v kombinaci s grafickým serverem X11 a desktopem GNOME.

Na Linuxu pak prohlížeč poběží rychleji a spolehlivěji i tam, kde se využívá kontejnerový prostředí Docker.

Firefox 84 je posledním, který ještě podporuje doplněk Adobe Flash. Verze 85, která dorazí 26. ledna 2021, už bude bez něj. Ve stávající verzi či starších Firefoxech ale Flash skončí již 13. ledna. Veškeré weby a jejich doplňky na něm závislé tak přestanou fungovat.

Evoluce značky Firefox:

Diskuze (6) Další článek: Vy a počítač: Používáte domácí tiskárnu? A když ano, je vhodnější na doma laser, nebo inkoust?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,