Námořní piráti nového věku: hacknout přepravní společnost a loupit najisto

Společnost Verizon Enterprise, která se mimo jiné zabývá korporátní bezpečností, vydala zprávu o několika útocích v posledních měsících. Mimo tradiční scénáře, jako je SQL Injection, se zde však objevil netypický případ z námořní přepravy. Ta se dlouhodobě potýká s piráty (těmi opravdovými), kteří dopravní lodě přepadávají. Ti pokročilejší se však nespoléhají pouze na zbraně a moment překvapení, ale také na moderní techniku.

Jedna z globálních společností se obrátila na Verizon Enterprise s tím, že přibývá počet přepadení a stoupá hodnota uloupeného zboží. Předchozí scénáře spočívaly spíše v zajetí posádky na několik dní, ale nové útoky trvaly pouze několik hodin.

Výsledkem pátrání bylo zjištění, že se pirátům-hackerům podařilo dostat do interního systému společnosti a získat tak přehled nejen o přepravovaném zboží, ale také o jeho uskladnění v konkrétních kontejnerech. Díky identifikačním kódům pro ně potom nebyl problém jít na jisto a z lodě si odnést to nejcennější.

Rafinovaný způsob loupení však pirátům překazil nepříliš sofistikovaný způsob útoku. K tomu prý nevyužívali šifrované spojení ani proxy a prvním opařením tak bylo odstřižení jejich IP adresy. Následně bylo možné zpětně dohledat všechny příkazy, jimiž se útočníci snažili prokousat hlouběji do interního systému.

Diskuze (3) Další článek: Video: Teenageři reagují na Windows 95. Je to pro ně naprostá španělská vesnice

Témata článku: , , , , , , , , , , ,