Malware | Ransomware

Na Ukrajinu zaútočil zlý králík. Schytalo to kyjevské metro i letiště v Oděse

Na některé země východní Evropy a Turecko zaútočil nová varianta ransomwaru Win32/Diskcoder.D (Not-Petya) s označením Bad Rabbit (zlý králík). Rozšiřuje se docela svižně, přičemž nejlépe se mu daří na Ukrajině a v Rusku. Ransomware například zašifroval některé počítače kyjevského metra tamního ministerstva dopravy nebo třeba letiště v Oděse. Případy nakažení se podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a Esetu objevily i v Bulharsku, Turecku a Japonsku.

Rychlostí, jakou se Bad Rabbit šíří, připomíná podle expertů jarní kampaň ransomwaru WannaCry, který zasáhl i některé počítače v Česku. A s WannaCry má společný i postup útoku. Jakmile jej na počítači spustíte, zašifruje data a za odemknutí požaduje výkupné ve výši 0,05 bitcoinu, což po přepočtu činí okolo 6 000 korun.

Podzimní update Windows 10 přinesl nový Defender, který obsahuje dílčí ochranu před ransomwarem. Do vybraných složek se dostanou pouze povolené programy.

Podle Esetu se zlý králík šiří hlavně skrze falešné aktualizace Flash Playeru a protokol SMB (port 445) na Windows XP a vyšších.

„Účinnou prevencí (vakcinací) před nakažením ransomwarem Bad Rabbit je vytvoření souborů c:\windows\infpub.dat a c:\windows\cscc.dat a odebrání všech oprávnění k těmto souborům,“ píše na svých stránkách NÚKIB,

Jak bojovat proti ransomwaru:

Diskuze (12) Další článek: Soukromé nadzvukové letadlo pro boháče úspěšně prošlo prvními testy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,