Kryptoměny | Hudba, filmy, seriály | Blockchain

Musicoin je hudební služba založená na blockchainu. Funguje jako Spotify, ale umělcům platí v kryptoměně

  • Musicoin je kryptoměna i hudební služba postavená na blockchainu
  • Interpreti v ní jsou za streaming hudby vypláceni kryptoměnou
  • K placení za hudbu lze použít i chytrý reproduktor Valoreo

Hudební trh se za poslední roky velmi změnil a z prodeje hudby se pomalu upouští ve prospěch streamovaných služeb jako je Spotify či Apple Music. Sice se takto interpreti mohou snadno dostat k velkému publiku, ovšem aby si vydělali rozumné peníze musí jejich skladby mít také vysoký počet přehrání.

Podle loňské analýzy Digital Music News si interpret za jedno přehrání přijde u Apple Music až na $0,0073 (18 haléřů) nebo $0,0044 (11 haléřů) v případě Spotify. U méně známých interpretů, za kterými nestojí velká vydavatelství jsou přitom odměny klidně až o 15% nižší.

Snímek obrazovky 2018-03-29 v 21.13.18.pngSnímek obrazovky 2018-03-29 v 21.51.12.png
Pro posluchače je hudební služba zdarma, k jejímu financování totiž slouží část vytěžených mincí od těžařů. (obr.: Musicoin)

Zlepšit tuto situaci se rozhodla hudební služba Musicoin postavená na blockchainové technologii. Služba ke svému provozu používá vlastní kryptoměnu Musicoin (Music), která je vytvářena těžaři, ovšem nemá nijak omezený maximální počet mincí.

Celá hudební služba je v podstatě chytrým kontraktem naprogramovaným tak, aby interpret, který ve službě nabízí svou hudbu, dostal za každé její přehrání předem určenou odměnu v Musicoinech. Společnost navíc slibuje, že odměna má v přepočtu činit $0,02 (50 haléřů), což je více než dvojnásobek než u služeb uváděných v úvodu článku.

Snímek obrazovky 2018-03-29 v 22.35.20.png
Odměna pro interprety ve službě Musicoin srovnaná s odměnami u běžně používaných služeb podle loňské analýzy Digital Music News. (obr.: Musicoin)

Interpreti zde však mohou vydělávat nejen streamováním hudby, ale i na „dýškách” v podobě libovolného množství Musicoinů, které může každý posluchač interpretovi poslat za poslech jeho hudby. V rámci platformy však mohou kapely prodávat i lístky na koncerty nebo vlastní merchandise. Nejzajímavější na službě je však to, že je pro uživatele naprosto zdarma a bez reklam. Provoz služby a výplaty interpretům totiž financují těžaři částí nově vytěžených mincí.

volareo.d56cdb2.png0*7ia7PetCflJ6KmQ6..jpeg
Chytrý repráček Volareo umí přehrávat hudbu za kterou zvládne jedním tlačítkem zaplatit kryptoměnou Music. (obr.: Valoreo)

V Musicoin dnes můžeme najít více než 2 500 jmen, ovšem jde spíše o méně známé interprety. Hudební služba však minimálně mezi komunitou uživatelů sklidila úspěch, jelikož k ní v Nizozemsku vytvořili i přenosný chytrý reproduktor zvaný Volareo.

Ten kromě toho, že zvládá hudbu z Musicoinu přehrávat, tak nabídne i tlačítko, kterým můžete interpretovi poslat již zmíněné dýško. Ovládat jej lze pomocí hlasových příkazů či mobilní aplikace. Kdy a za jakou cenu se reproduktor dostane do prodej zatím není známo.

Diskuze (4) Další článek: Nvidia představila „superpočítač v krabici“ s výkonem 2 PFLOPS a další novinky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,