Grafické karty | MSI

MSI má high-end grafiku s konektorem USB-C. Začnou HDMI a Display Port pomalu mizet?

Díky tzv. alternativním režimům může USB typu C sloužit nejen pro přenos dat, ale také pro připojení monitoru nebo velmi rychlé nabíjení. MSI se jako první výrobce rozhodlo pro implementaci tohoto konektoru přímo na grafickou kartu a ukázalo model MSI GTX 1080 Ti Gaming X 11G s USB-C. Grafika je totožná jako standardní verze, jeden konektor Display Port je však nahrazen za univerzální USB typu C.

msicard_678x452.jpg
Jeden konektor Display Port byl nahrazen univerzálním USB-C

Zatím neznáme bližší specifikace a tudíž nevíme, co vše bude USB-C na grafické kartě umět. Jistotou je samozřejmě DisplayPort alt-mode, který zajistí přenos obrazu do připojeného monitoru s konektorem USB-C. Nevíme ale, zda bude fungovat i pro běžný přenos dat, k němuž by byl vyžadován USB 2.0 alt-mode. To by se hodilo u monitorů s integrovaným USB hubem – pomocí jednoho kabelu by mohl téct obraz, zvuk i data.

Nová grafika MSI by mohla být první vlaštovkou v procesu, který skončí postupným (a pomalým) vymizením konektorů HDMI, Display Port nebo DVI pro připojení monitorů. Sjednocený konektor, který by nahradil současné varianty, by mohl zjednodušit nákupy grafik i monitorů a usnadnit orientaci méně zkušeným uživatelům.

To vše ale za jednoho předpokladu – výrobci by museli standardizovat a dodržovat přesné specifikace použitých alternativních režimů. V opačném případě by se totiž mohlo stát, že na grafice bude USB-C s režimem Display Port a monitor přitom bude obsahovat pouze USB-C s HDMI alt-mode. Bez problému by tedy šel použít kabel s konektory USB typu C na obou stranách, nicméně obraz by do monitoru netekl.

Diskuze (31) Další článek: Dnes je jablečný svátek, v 19.00 začíná konference WWDC. Co vše Apple chystá?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,