Prohlížeče | Firefox | Mozilla

Mozilla šlape na plyn. Nové verze Firefoxu bude vydávat dvakrát rychleji

Nové verze prohlížeče Firefox od roku 2011 vychází co šest až osm měsíců, nyní se ale Mozilla rozhodla toto období zkrátit. Od příštího roku se majoritních verzí dočkáme co čtyři týdny, nové funkce tak budou přibývat rychleji, než nyní.

S bláznivě rychlým vydáváním nových majoritních verzí přišel Google Chrome, kterému se aktuálně podařilo dostat již k číslu 77 u stabilní verze. Firefox na podobný systém naskočil později a nezačínal od nuly, aktuální verze je tak 69. Ke čtyrtýdennímu vydávání se chce dostat postupně, hotovo by mělo být v prvním kvartále příštího roku.

6f7b8784-df98-4541-b63a-c93f14fd41e1 
Plán vydávání nových verzí Firefoxu.

Firma udává jako hlavní výhodu to, že bude moci nové funkce dostávat k uživatelům mnohem rychleji. Nelze ale očekávat, že by bylo možné každé 4 týdny přijít s velkými novinkami a tak se jejich tempo ještě více rozmělní mezi velké verze, jejich důležitost se částečně upozadí.

Zrychlené vydávání se ale netýká ESR verze, která poskytuje rozšířenou dlouhodobou podporu pro podniky a nemění se tedy tak často. U té se v budoucnu chystá vydávání nových verzí co 12 měsíců s tříměsíčním přechodným obdobím, po které bude podporována i starší verze. Následující verze tak vyjdou v červnu 2020 a 2021.

Jak se vyvíjela identita Firefoxu v průběhu času? Podívejte se:

Zdroj: Computerworld

Diskuze (11) Další článek: AMD Ryzen 9 3950X už se chystá do obchodů. Unikly fotografie nového 16jádrového procesoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,