Bezpečnost | Firefox | Mozilla

Mozilla „překope“ celý Firefox – každá stránka poběží jako samostatný proces

Mozilla se chystá vydat podobným směrem, jako Google se svým prohlížečem Chrome. Počátkem tohoto týdne oficiálně oznámila zahájení projektu Fission, jehož cílem je obnova a posílení architektury webového prohlížeče Firefox.

Oficiálnímu oznámení předcházely roční utajené přípravy. Základem všeho je „izolace stránek“, která v praxi bude fungovat tak, že obsah webů z jednotlivých domén bude zpracováván odděleně v samostatných procesech.

Inspirace Chromem

Samotný koncept není ve světě webových prohlížečů žádnou novinkou. V Google Chrome je víceméně stejná funkce již od května loňského roku. V červenci dosáhla pokrytí 99 % uživatelů prohlížeče od Googlu.

Izolace stránek v Chromu byla navržena jako bezpečnostní mechanismus. Ačkoli to nebylo původním záměrem, podílela se na zmírnění případných následků bezpečnostních děr Meltdown a Spectre v procesorech Intel.

Izolace stránek v prohlížeči Chrome
Izolace stránek v prohlížeči Chrome

Mozilla sice vydala vlastní opravy chyb Meltdown a Spectre pro Firefox, ale přístup společnosti Google k chybám v procesorech označila jako vynikající, protože může zabránit zneužití budoucích podobných nedostatků a mnoha dalším bezpečnostním problémům.

Vývojářka Mozilly Nika Layzell uvedla, že práce na podobném mechanismu izolace začaly v minulém roce. Ve zprávě vývojářům napsala: „V nadcházejících týdnech a měsících budeme potřebovat pomoc od všech týmů Firefoxu, abychom přizpůsobili náš kód architektuře prohlížeče.“

Jeden kód, jeden proces

V současnosti Firefox používá jeden proces pro uživatelské rozhraní a několik (dva až deset) dalších procesů pro kód, který vykresluje webové stránky. V budoucnosti plánuje izolovat všechny webové stránky, k nimž uživatel přistupuje, do samostatného procesu.

Rozdělení kódu do procesů bude tak jemné, že pokud je na stránce vložený rámec (iframe), bude mít svůj vlastní proces. To pomůže chránit uživatele před hrozbami, skrývajícími škodlivý kód uvnitř těchto prvků.

Zatím není stanoven oficiální termín, kdy by se projekt Fission měl dostat to stabilních nebo alespoň testovacích verzí Firefoxu. Nika Layzell doufá, že vývojáři dokončí první přípravnou fázi do konce února.

Diskuze (33) Další článek: Nejlepší antiviry roku: podle AV-Comparatives jsou to Avast a Bitdefender

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,