iPhone | Smartphone

Mobilní aplikace nezadržitelně bobtnají, základní kapacity smartphonů přestávají stačit

  • Aplikace Gmailu se za poslední čtyři roky zvětšila na dvacetinásobek
  • Deset nejstahovanějších aplikací zabere téměř 2 GB
  • V roce 2013 to bylo pouze 164 MB

Ještě minulý rok prodával Apple iPhony se základní kapacitou 16 GB, s níž si i nyní musí velké množství uživatelů vystačit. Jenže je to stále těžší a při intenzivnějším používání takřka nemožné. Není přitom potřeba instalovat objemné hry, nezadržitelně bobtnají i běžné aplikace, které před několika lety v úložišti zabraly jednotky megabajtů.

50× větší Snapchat

Analýza velikosti aplikací se objevila na webu SensorTower, který těží data z vlastní analytické platformy App Intelligence. O vývoji toho nejvíc řekne celková velikost nejstahovanějších 10 aplikací ve Spojených státech pro iOS. Když si je nainstaloval uživatel v roce 2013, zabraly mu v úložišti telefonu 164 MB. Nyní je to 12× víc – v telefonu zaberou 1,9 GB. Kapacita úložišť v iPhonech se samozřejmě 12× nezvětšila. Největší růst přitom zaznamenal Snapchat, který původně zabíral 4 MB, teď je to ale 203 MB.

top-10-ios-apps-size-by-growth.jpg
Takto vyrostly apliakce pro iOS za poslední čtyři roky. I e-mailový klient zabere v úložišti dvacetinásobek (zdroj: SensorTower)

Kromě Snapchatu se do nejoblíbenější desítky aplikací dostal i Uber, Gmail, Messenger, Facebook, Youtube nebo Spotify. Právě nejrozšířenější hudební platforma je přitom v růstu velikosti aplikace nejúspornější. Za čtyři roky se zvětšila pouze na šestinásobek.

Uvolněné limity

Postupné zvětšování aplikací je samozřejmou věcí už z toho důvodu, že postupně narostlo rozlišení iPhonů a zároveň vzrostl počet jejich variant. I proto musí v některých případech vývojáři sáhnout k zakompilování více verzí grafického rozhraní do jednoho balíčku. Jak ale ukazuje Spotify nebo Instagram, nemusí to automaticky znamenat nárůst velikosti na dvacetinásobek.

top-10-ios-apps-size-by-month.png
K postpnému bobtnání přistpívá i vydávání nových iPhonů s rozdílným (a větším) rozlišením (zdroj: SensorTower)

K rychlejšímu zaplňování kapacity přispěla rovněž změna maximální velikosti aplikace, která se v únoru 2015 zdvojnásobila na 4 GB. Sice žádná z aplikace v TOP 10 na tenhle limit nedosahuje, nicméně velké hry se k němu často úspěšně blíží. Potom stačí instalace jednoho či dvou takových titulů, které spolehlivě zaplní i přes polovinu celkové kapacity úložiště.

Nutná optimalizace

Apple se tuhle potíž snaží řešit optimalizačními funkcemi jako je Odkládání aplikací. V tomto případě se z nepoužívaných aplikací uloží veškerá uživatelská data a samotná aplikace je smazána. Když je potom vyžadována, musí se znovu stáhnout.

IMG_1183.jpg
iOS umí šetřit úložiště odkládáním nepoužívaných aplikací. Zůstanou pouze uživatelská data a samotná aplikace se smaže

Apple již naštěstí nemá v aktuální nabídce žádný iPhone se základní kapacitou 16 GB, vše včetně dva roky starého iPhonu 6S začíná na 32 GB. I tahle kapacita je ale pro běžné používání na hraně. Kromě rychle se zvětšujících aplikací k tomu samozřejmě přispívá i větší rozlišení fotografií nebo videí, která iPhony pořizují. Pokud bychom chtěli mít stejné možnosti úložiště jako v případě prvního iPhonu s 4GB pamětí, musel by dnes Apple v základu nabízet 256 GB.

Diskuze (56) Další článek: Office 2019 budou vyžadovat Windows 10, a to i v rámci Office 365. Se staršími systémy máte smůlu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,