Microsoft vysvětlil, proč ve Windows 8 není tlačítko Start

V novém operačním systému Windows 8 už nebude tlačítko Start. Sedmnáct let starý vynález byl poprvé k vidění ve Windows 95 a mnozí uživatelé si na něj pochopitelně dost zvykli. Co tedy vedlo Microsoft, že z nových Windows tlačítko Start zcela odstranil a uživatele místo něj posílá do prostředí Metro? To na amsterdamské konferenci TechEd prozradil Chaitanya Sareen z vyššího vedení Microsoftu redaktorovi britského webu PCpro. Důvodem není ani tak „vnucování“ Metra, ale prostý fakt, že tlačítko Start lidé přestali používat.

 

Windows 95.jpg Windows 8.jpg
Ve Windows 95 mělo tlačítko Start premiéru • ve Windows 8 už ho nehledejte

Chaitanya Sareen uvedl, že ze sledování návyků uživatelů ve Windows 7 je vidět velká obliba nového hlavního panelu. Lidé si jej oblíbili a své nejčastěji používané programy natrvalo připnuli na hlavní panel. Naopak přístup k programům přes nabídku Start rapidně poklesl. V Microsoftu proto přemýšleli, co s nabídkou, respektive tlačítkem Start udělat, aby funkce získala nový smysl. A přišli na to, že nejlepší bude ji prostě odstranit.

Jenomže nabídka Start, to nebyl jenom seznam programů nebo posledně otevřených dokumentů, ve Windows 7 získala cennou funkci univerzálního spouštěcího nástroje. Stačilo stisknout klávesu s okénkem, začít psát název programu a bouchnout do Enteru. Microsoft argumentuje, že toto jde stále, ovšem vyhledávání již probíhá v prostředí Metro a dochází tak k přepínání uživatelského rozhraní.

 

Diskuze (161) Další článek: Microsoft nabízí Linux, Linus se zlobí na Nvidii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,