Microsoft | Intel | Malware

Microsoft vydal „opravu opravy“ chyby Spectre. Po měsíci už jen málokdo tuší, co se vlastně opravuje

Na počátku roku prolétla IT komunitou zpráva a zranitelnostech Meltdown a Spectre, které mohou útočníkovi otevřít vrátka do vašeho procesoru a celého systému.

Mnohem větší problémy však paradoxně způsobily pokusy Microsoftu, Intelu a dalších tyto chyby napravit. Majitel běžného počítače si povětšinou ničeho nevšimne, nicméně u některých podnikových konfigurací se s přicházejícími záplatami začaly objevovat nové a nové komplikace.

Na opravených počítačích tu a tam začal vyskakovat BSOD, což by sice u běžné pracovní stanice nebyl problém, v případě procesoru kdesi v datacentru, které slibuje 99,9% dostupnost, je to však neakceptovatelný problém.

Když se tedy mašiny s opraveným firmwarem od Intelu začaly častěji restartovat, sám výrobce hodil ručník do ringu a podniky varoval, ať jednu z variant opravy raději neinstalují. S opravou opravy od Intelu nakonec přispěchal o víkendu Microsoft, i když ji raději také nastavil jen pro ruční stažení, protože nikdo neví, jaké komplikace se objeví zase příště.

Necelý měsíc po zveřejnění chyb v procesorech nejen od Intelu je tedy internet plný několika různých verzí oprav, z nichž téměř každá způsobuje na vybraných procesorech nějaké další problémy. A vzhledem k tomu, že je v oběhu tolik všemožných verzí a modifikací procesorů, není téměř v lidských silách napsat bugfix, který vše opraví bez jediné komplikace.

Na sklonku ledna se tak na webu podpory Microsoftu dočtete, že vydal Update to Disable Mitigation against Spectre, Variant 2. Pokud jste se už zcela ztratili v tom, co se tu vlastně právě opravuje, nemějte obavy, nejspíše tomu už nerozumí nikdo.

V každém případě, jak už jsme psali minulý týden, všechny následujícími generace procesorů od Intelu počínaje těmi letošními už prý budou proti podobným chybám imunní. Tedy do chvíle, než experti objeví zase nějaké další.

Diskuze (16) Další článek: Lidé se opřeli do reklamy na iPad. Je moc arogantní, tvrdí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,