Windows 10 | Windows Insider

Microsoft ukázal velké novinky, které přijdou do Windows 10 příští rok

Příští velká aktualizace Windows 10 se blíží a po několika testovacích sestavení, které řešily spíše drobnosti a zapracování průhlednosti do systému jsme se dočkali menšího vánočního dárku. Nejnovější verze Insider buildu totiž obsahuje dlouho očekávané funkce jako je Windows Timeline, Sets a další vychytávky.

Díky většině novinek posílí prohlížeč Edge své postavení v rámci Windows, dočká se totiž mnohem hlubší integrace a nových funkcí. Přibude tak více důvodů, proč jej používat a osobně bych se nedivil, když by nejednoho uživatele Microsoft přesvědčil vyměnit hlavní prohlížeč.

Níže popsané novinky si můžete sami otestovat přihlášením se k odběru testovacích sestavení skrze Nastavení - Aktualizace a zabezpečení - Program Windows Insider. Po úspěšném přihlášení skrze Microsoft účet stačí zvolit rychlý okruh. Do testování se ale rozhodně nepouštějte na počítači, který používáte dennodenně k práci. Sestavení totiž mohou být velmi nestabilní a způsobit nemalé problémy se softwarem.

Windows Timeline

O funkci Timeline jsme toho napsali již více, ve zkratce se ale jedná o vylepšené Zobrazení úloh, které naleznete ve Windows 10 nyní. Nově krom zobrazení otevřených oken vypíše i dříve otevřené záložky, soubory a to nejen z aktuálního počítače, ale i všech ostatních, kde jste přihlášeni, a z telefonů s Androidem či iOS. Windows dokonce zvládnou shromáždit data z více účtů, jejich seznam pak můžete spravovat v nastavení.

Screenshot (5).jpgScreenshot (6).jpg
Timeline ukáže aktuálně spuštěné programy a další data z dříve otevřených aplikací. V těch lze i vyhledávat.

Aktivity se v Timeline nebudou ukazovat automaticky, ale pouze v případě, že vývojáři své aplikace upraví tak, aby byly s funkcí kompatibilní. Pro ně Microsoft připravil v samostatném příspěvku na blogu. Z toho vyplývá, že aktuálně je podporovaných aplikací pomálu, na ukázku funkčnosti ale postačí. V rámci seznamu tak najdete prohlížeč Edge, otevřené soubory z Fotek či dokumenty z Office.

Windows Sets

O funkci Sady (anglicky Sets) jsme psali nedávno, když je Microsoft veřejně představil. V aktuálním sestavení probíhá A/B testování, ne každý je tedy má okamžitě aktivované. V základu se jedná o možnost přidání nové záložky do téměř jakéhokoliv okna s aplikací (prozatím je to možné pouze u moderních UWP aplikací) podobně, jako je tomu u internetových prohlížečů. Novou záložkou pak může být právě webová stránka nebo jiná z podporovaných aplikací.

Pokud používáte OneDrive a soubory ukládáte právě zde, synchronizují se vám i celé Sady, snadno tak můžete pokračovat v práci ta, kde jste skončili. Funkce je ale prozatím ve velmi rané betaverzi a zřejmě se do jarního updatu nestihne vyladit.

Edge všude

Jak jsem již psal výše, Edge se dočká značných vylepšení a více proroste do systému. Přibude sdílení odkazů na blízké počítače skrze službu Near Share (tedy něco podobného, jako má Apple mezi svými zařízeními), ztišení záložek, podpora notifikací z webových stránek a další drobnosti týkající se práce s elektronickými knihami.

f8d908aaa7d87055f66cd2f9d2b59b20.png
Sdílení odkazů a souborů mezi více počítači s Windows, které jsou poblíž, bude mnohem jednodušší.

Více Fluent Designu a drobných vylepšení

Nástup Fluent Designu bude na jaře výraznější, než v aktuálním Fall Creators Update. Nových efektů se totiž dočká nabídka Start, jednotlivé aplikace i nastavení systému. To navíc projde celkovou změnou designu – nově se na základní obrazovce zmenší ikony a přiblíží se tak více původnímu vzhledu Ovládacích panelů a v detailech přidá průhlednou lištu.

f3244b41be3d7161009a57fbfc13beea.pngd6f72640ab53b75d93ecc0c0e9382683.pngab0f1d8b61d5c4eca07e3d356504ef6a.png
Nastavení prošlo změnou designu a přidává i průhlednost. Novinkou je ale třeba i lepší počítání přenesených dat.

Novinek se dočká i Cortana, ty si ale stále v Česku neužijeme. Zvládne lépe třídit procházené weby z Edge do kolekcí, získá nový design a poradí si s ovládáním hudby na Spotify.

Diskuze (68) Další článek: Přihlašování obličejem do Windows 10 se dalo jednoduše obelstít fotkou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,