Software | Bezpečnost | Malware

Microsoft udělal nečekaný krok. Kvůli WannaCry vydal záplatu pro Windows XP

Aktuální a hojně medializovaná vlna ransomwaru WannaCry nakonec přiměla Microsoft, aby porušil svá vlastní pravidla, stalo se totiž něco zcela neočekávaného: Firma vydala tři roky po ukončení podpory Windows XP bezpečnostní záplatu právě pro tento operační systém.

WannaCry, ransomware a jak se mu bránit:

WannaCry v posledních několika dnech způsobil menší poprask na síti a zprávy o něm se dostaly i do masmédií, faktem však zůstává, že se jedná jen o další vlnu ransomwaru, tedy malwaru, který se snaží na cílovém počítači zašifrovat soubory a poté požaduje výkupné.

WannaCry se od těch ostatních, které se právě teď také šíří sítí, liší jak velkým zásahem (až 150 zemí a 230 tis. nakažených počítačů), tak údajnou inspirací v NSA, protože prý používá zranitelnost EternalBlue, kterou v dubnu zveřejnili hackeři a za kterou má stát právě americká Národní bezpečnostní agentura (která ji nicméně používala zjevně k něčemu úplně jinému).

Co je však nejdůležitější, WannaCry infikuje počítač dnes velmi rozšířeným způsobem a sází na přetrvávající nízkou ostražitost mnoha surfařů, kteří otevřou přílohu v záškodnickém e-mailu.

905505049
Internet se baví vtípky o WannaCry

Nejlepší obranou proti WannaCry a jeho případným klonům v první úrovni je tedy zcela normální selský rozum. Problém ale spočívá v tom, že se může virus šířit i skrze špatně zabezpečenou lokální síť na starších verzích Windows. Aby se to nedělo, Microsoft z tohoto důvodu nyní vydal urychleně záplaty i pro prehistorické systémy, které podniky neustále používají, a napomáhají tak v šíření malwaru internetem.

Opravy se tedy týkají Windows XP, Windows Server 2003 a Windows 8. Majitelé novějších verzí Windows jsou již ochránění – tedy pokud virus sami nespustí tím, že klepnou na to, na co nemají.

Diskuze (31) Další článek: Nařízení na ochranu osobních údajů přitvrdí, pokuty se budou počítat z obratu firmy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,