Microsoft | Notebooky | Tablety | Surface

Microsoft připravuje malý „počítač v knize“ se dvěma displeji a Windows 10

I když Microsoft oficiálně potvrdil, že vývoj nových telefonů s Windows 10 Mobile i samotného mobilního systému pozastavil, stále nevzdává možnosti proniknout mezi menší mobilní zařízení. Podle nejnovějšího úniku informací Microsoft připravuje na příští rok zajímavou novinku, která by měla skloubit možnosti současných tabletů, smartphonů a platformy Windows 10 na čipech ARM.

Dva tablety v jednom

Mělo by se jednat o „skládací tablet“ podobný knize. Vystupovat má pod kódovým označením Andromeda a zprávy o jeho vývoji přinesly weby GSMArena.com či Liliputing.com. Mohlo by se jednat o reinkarnaci původně zrušeného projektu Microsoft Courier, který svým pojetím trochu předběhl dobu a nakonec ho Microsoft ani oficiálně nepředstavil. Dnes se už ale změnily podmínky, než byly v roce 2009, a to zejména z technologického hlediska.

Už koncem roku bychom se měli dočkat příchodu prvních kompaktních zařízení, která budou kombinovat čipset s ARM architekturou (konkrétně výkonný Snapdragon 835) a plný operační systém Windows 10 - včetně garance spouštění klasických desktopových aplikací. Čili už žádný osekaný systém zaměřený výhradně na aplikace z obchodu Windows Store, jakým byly neúspěšné Windows RT.

Použití ARM čipsetů by mělo přinést mnohem vyšší výdrž na jedno nabití, než je u současných notebooků či hybridů s Windows 10 obvyklé. Výrazně se má posílit i oblast mobilní konektivity. To vše při zachování kompaktních rozměrů a pasivního chlazení. Podobně postaven by měl být i projekt Andromeda, který má mít navíc unikátní konstrukci se dvěma skládacími displeji.

Video níže ukazuje designérský návrh zařízení a jeho uživatelského prostředí z roku 2010, kdy se očekávalo představení Courieru. Dává představu o tom, jak by „počítač v knize“ mohl fungovat:

Média připomínají, že nové zařízení teoreticky nabídne i možnost telefonování a trvalého připojení na internet skrze mobilní síť. Díky skládací konstrukci by mohl mít rozměry jen menšího tabletu a přitom nabídnout dostatečně velkou pracovní plochu pro operační systém Windows 10. Obsluhovat se bude dotyky a perem.

Uvidíme příští rok. Anebo taky ne

Dá se předpokládat, že nový tablet bude spadat do rodiny produktů Surface. Zřejmě však nepůjde o „Surface Mini“, který už se na trh jednou málem dostal, ale spíše se očekává použití označení ve stylu Surface Note či Surface Journal.

Prototypy připravovaných zařízení už má podle zdrojů Microsoft hotové a testuje je. Podobně jako u Surfacu Mini však do poslední chvíle nemusí být jisté, že se uvedení na trh dočkají.

Diskuze (26) Další článek: HP Sprocket je tiskárna, která se vejde do kapsy. Tiskne samolepky přímo z telefonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,