Microsoft nabízí Linux, Linus se zlobí na Nvidii

Po měsíci je tu další souhrn událostí ze světa Linuxu. Linus se zlobil na Nvidii, Skype 4 pokračuje na Linuxu, Microsoft nabídne Linux pro servery a další události měsíce.

 Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES, který vydává aktuální články ze světa Linuxu a svobodného softwaru a snaží se ukázat, že linuxové operační systémy obsahují mnoho kvalitního softwaru pro zábavu i profesionální práci

Peklo zamrzlo, Microsoft nabízí Linux

Na Windows Azure, cloudovém PaaS řešení od Microsoftu, donedávna celkem logicky mohl běžet pouze serverový systém z vlastní dílny. To se teď ale změnilo a Windows Azure nově nabízí také – světe div se – nasazení Linuxu, konkrétně distribucí Ubuntu 12.04, CentOS 6.2, openSUSE 12.1 a SUSE Linux Enterprise Server 11.

To potvrzuje fakt, že se linuxovým systémům na serverech daří, je po nich poptávka a Microsoftu se nevyplatí je ignorovat – zbytečně by se stavěl do konkurenčně nevýhodného postavení. Na videu níže můžete vidět i konfigurační nástroj pro Linux. Nelze nevzpomenout na jeden známý výrok otce Linuxu Linuse Torvaldse: „Jestli Microsoft někdy udělá aplikaci pro Linux, bude to znamenat, že jsem vyhrál.“

Další Linusova eskapáda: „Běž do p*dele, Nvidie!“

Linus Torvalds, zakladatel a stále vůdčí postava Linuxu, si připisuje další kontroverzní výrok do své početné sbírky. Na besedě na helsinské Aalto University byl tázán, co si myslí o podpoře hybridních grafických karet společnosti Nvidia v Linuxu. Respektive nepodpoře, protože sama Nvidia žádné ovladače neposkytuje, k dispozici je pouze komunitní řešení zvané Bumblebee. Linus si nebral servítky a řekl, že je Nvidia nejhorší firma, se kterou kdy měl co do činění. Následně hardwarovému gigantu se zdviženým prostředníčkem věnoval slova „F*ck you!“.

  • 48:20 – Torvaldsova reakce na Nvidii

Netrvalo dlouho a Nvidia reagovala klasickým PR prohlášením s hromadou slov a málem informací. Nicméně připomněla, že u ostatních řad jejích grafických karet je podpora mnohem lepší a že je velmi aktivním přispěvatelem do větve linuxového jádra pro architekturu ARM, od které se velmi očekává. Hybridní karty jsou prý dostatečně podporovány zmiňovaným svobodným řešením Bumblebee. Slova otce Linuxu však mají velkou váhu, záznam jeho besedy už viděly statisíce lidí a budoucí rozhodování Nvidie mohou ovlivnit.

Notebooky Dell s Ubuntu zaplaví Indii

Společnost Canonical si připisuje velký úspěch – ve spolupráci s Dellem dostane notebooky s Ubuntu do 850 indických obchodů. Minulý rok podobný projekt proběhl v Číně, avšak v menším měřítku 220 prodejních míst. Velmi důležitá je forma prodeje. Nepůjde o staré známé „zeptejte se a možná vám notebook s Linuxem doneseme ze skladu“: Prodejny budou obsahovat branding Ubuntu, zařízení v prodejně budou mít své místo a vyškolený personál by měl zákazníkům bez problémů poradit.

dell.png
Dell Inspiron 15R

Pokud by se podobný způsob prodeje rozšířil do dalších zemí, tak by cíl Canonicalu, aby pět procent všech prodaných osobních počítačů obsahovalo právě Ubuntu, nemusel být až tak nereálný. Dell zatím s Ubuntu nabízí pouze dva modely, a to Inspiron 14R a Inspiron 15R, ještě letos by však do nabídky měly přibýt další.

Herní engine Unity 3D přichází na Linux

Vypadá to, že se hraní na Linuxu začíná blýskat na lepší časy. Po několika dobrých zprávách z poslední doby tu máme další: Herní engine Unity 3D v nadcházející verzi 4 (aktuálně v beta stádiu) mimo jiné přidává podporu Linuxu. Tím ještě zvětšuje svou největší konkurenční výhodu, kterou je podpora velkého množství platforem. Počínaje Microsoft Windows a Mac OS X, pokračuje herními konzolemi a mobilními systémy a konče webovými prohlížeči (dosud pomocí vlastního pluginu, od nynějška také skrze Adobe Flash).

Podpora Linuxu bude obsažena v základní placené verzi Unity Pro (1500 dolarů) i v „osekané“ verzi zdarma – Unity Free. Tento herní engine už se pyšní milionem uživatelů, a co se týče her v něm vytvořených, můžeme jmenovat například českou střílečku pro mobilní zařízení Shadowgun, prohlížečové MMO Battlestar Galactica Online či připravované RPG Wasteland 2 (již bylo potvrzeno vydání pro Linux).

Americké bezpilotní letouny bude navádět Linux

Linux běží na deseti nejlepších superpočítačích nebo třeba na několika významných burzách. The Register píše o dalším velkém nasazení původně studentského projektu. Americké námořnictvo koupilo od zbrojařské korporace Raytheon za 28 milionů dolarů systém pro řízení bezpilotních letounů, který vychází právě z Linuxu. Jedním z důvodů nasazení je skandál z minulého roku, kdy se do řídicího systému založeného na Microsoft Windows dostal virus. Zájemci si na stránkách ministerstva obrany mohou přečíst rozsáhlé pojednání o možnostech nasazení open source v armádě.

Novinky ze světa distribucí


Fedora 17 Beefy Miracle

Oblíbená distribuce Fedora v nové verzi jako tradičně přináší novinky „přímo z pece“: Obsahuje mnoho nového softwaru a adaptuje nové technologie, a to s minimálními vlastními úpravami. Ale vezměme to od začátku. K dispozici jsou klasicky nové verze prostředí GNOME 3.4 (výchozí) a KDE 4.8. Nová verze Xfce 4.10 to do „sedmnáctky“ nestihla, ale přídavný repozitář to napraví. Pod tím běží linuxové jádro ve verzi 3.3, přičemž počítejte s jeho průběžnými automatickými aktualizacemi na vyšší verze.

fedora 17.png
Fedora 17 a GNOME 3.4

Z nových verzí aplikací se můžete těšit například na kancelářský balík LibreOffice 3.5 a grafický editor GIMP 2.8. Zmínění hodný je také NetworkManager 0.9.4 s inteligentním automatickým nastavením firewallu. Pod kapotou Fedory 17 najdete ovladač LLVMpipe, který umožňuje akcelerovat 3D grafiku přes procesor. Díky tomu spustíte například GNOME Shell i na strojích s mizernou grafickou kartou, na nějaké „grafické orgie“ to ale samozřejmě není. Dále GNOME přináší základní podporu dotyků, o přihlašování se nově stará systemd-logind a lepší podpory se dočkaly počítače od Applu. Chystá se také vydání edice pro zařízení s procesory ARM.

Podrobný přehled novinek pro LinuxEXPRES sepsal Jiří Eischmann, Fedora ambassador pro Českou republiku. A nezapomeňte, že se konají rovnou tři release párty – první už proběhla 12. 6. v Brně, druhá bude 14. 6. na Slovensku v Košicích a poslední 16. 6. v Praze.

Novinky ze světa softwaru


Skype 4 pro Linux

Když Microsoft minulý rok koupil službu pro telefonování přes internet Skype, vypadalo to s budoucností linuxového klientu všelijak, protože jak známo – Microsoft zrovna nepatří mezi velké fanoušky Linuxu. Naděje svitla v květnu, když byla vydána alespoň verze opravující bezpečnostní chybu. No a nyní tu máme rovnou verzi 4.0, která má sice stále daleko do verze pro Windows, ale jde o významný posun.

Mezi hlavní novinky patří redesignovaná okna hovoru a konverzace, kde mezi jednotlivými konverzacemi přepínáte pomocí karet. Kvalita hovorů a videohovorů je prý nezanedbatelně lepší. Mimo to se můžete těšit třeba na rychlejší načítání historie konverzací, jejich lepší synchronizaci, nové smajlíky, lepší podporu webových kamer a obecně mnohem stabilnější běh programu. Pro nás je tu navíc ještě jeden bonus, a to konečně podpora češtiny. Předpřipravené balíčky jsou k dispozici pro distribuce Ubuntu, Debian, Fedora a openSUSE.

skype 5 linux.png
Skype pro Linux žije – verze 4.0, zdroj OMG!Ubuntu!

Opera 12

Norský webový prohlížeč Opera ve verzi 12 přichází s množstvím užitečných novinek. Jako první je „na ráně“ podpora témat vzhledu. Ta však působí v podstatě jen jako tapeta prohlížeče. Rozličných vylepšení se dočkal adresní řádek – je komplexnější, lépe našeptává a při procházení seznamu nabídnutých stránek zobrazuje jen podstatné části URL adresy. Zklamáni však budou příznivci různých „specialitek“ tohoto prohlížeče: Končí Voice; Unite a Widgets jsou ve výchozím nastavení vypnuty, přičemž v budoucích verzích lze očekávat jejich kompletní odstranění.

Opera následuje konkurenční prohlížeče a zásuvné modely vyčlenila do samostatných procesů. V praxi to poznáte tak, že například pád Flash Playeru neovlivní běh samotného prohlížeče. S tím souvisí monitor vytížení procesoru, kde se můžete dozvědět, kolik „žerou“ jednotlivé moduly či stránky. Objevila se také hardwarová akcelerace, ta je však zatím v experimentální fázi, a tudíž ve výchozím stavu deaktivována. Dále Opera 12 říká, že je téměř ve všech ohledech rychlejší. Vyzkoušet to můžete na Linuxu, Mac OS X a Windows.

Jednou větou

  • Oblíbená modifikace Androidu CyanogenMod vychází ve verzi 7.2.
  • Humble Indie Bundle V prodal téměř 600k balíčků a vydělal 5 milionů dolarů.
  • Přípravy přehrávače VLC pro Android finišují, můžete vyzkoušet betaverzi.
  • Vyšla edice Fedory 17 pro zařízení s procesory ARM.
  • Raspberry Pi má konkurenci – o něco dražší a výkonnější Gooseberry.
  • Mozilla pracuje na webovém prohlížeči pro iPad, Firefox to ale nebude.
  • ScreenCloud – přehledný nástroj pro tvorbu snímků obrazovky.
  • Vývojáři Fedory vylepšují správce balíčků, cílem je rychlost a nenáročnost.
  • Prostředí Cinnamon už nepotřebuje akceleraci přes grafickou kartu.
  • Síťový analyzátor Wireshark ve verzi 1.8 umí snímat více rozhraní zároveň.
  • Ubuntu a Fedora se rozhodují, jak vyřeší nástup UEFI Secure Boot.
  • Red Hat stále roste, avšak o něco méně, než se čekalo.
  • Chromium OS bude optimalizováno pro minipočítač Raspberry Pi.
  • Nejlepším superpočítačem světa se stala Sequoia od IBM – běží na Linuxu.
  • Pinguy OS, aneb „ještě lepší Ubuntu“, vychází ve verzi 12.04.
Diskuze (22) Další článek: Google Chrome 20 už není náctiletý, má ale problémy s Facebookem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,