Microsoft Edge už podporuje WebM. Jenže jen papírově. Na HTML5 Video zapomeňte

Microsoft loni na podzim slíbil, že jeho Edge bude podporovat multimediální kontejner WebM a kodeky pro obraz VP9 a zvuk Opus. Čerstvé testovací verze v nejnovějších zkušebních verzích Windows 10 Insider Preview už to skutečně umí, ačkoliv budete možná muset upravit pokročilé nastavení na adrese about:flags a podporu nových kodeků, které propaguje a vyvijí především Google, ručně vynutit.

163509053
Vynucení podpory WebM

Jenže to má háček. A sakra kritický háček. Edge zatím podporuje nové multimediální kodeky a kontejner jen skrze technologii W3C Media Source Extensions a nikoliv skrze značku HTML5 <video>. Vzhledem k tomu, že většina webů, které přehrávají nějaké video WebM, zpravidla používá právě jednoduše implementovatelné značky <video> a <source> a MSE používají jen některé pokročilejší multimediální weby (třeba YouTube, různé herní a multimediální mikroweby aj.), současná podpora WebM ze strany Microsoftu je zatím spíše zklamání.

64098281 184426084
WebM ve značce <video> Edge nepřehraje ani nadále. Pouze video načtené pomocí technologie W3C Media Source Extensions a hromady Javascriptu.

Jednoduché zobrazení videa včetně ovládacích prvků a pomocí HTML5 značky <video> může vypadat třeba takto:

<video width="1280" height="720" controls>
   <source src="video.mp4" type="video/mp4">
   <source src="video.webm" type="video/webm">
   <source src="video.ogg" type="video/ogg">
   Váš prohlížeč nepodporuje video HTML5.
</video>
Diskuze (17) Další článek: HP Z1 G3 je nejvýkonnější počítač typu all-in-one, komponenty v něm snadno vyměníte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,