Umělá inteligence | Bezpečnost | Policie

Metropolis: „Policejní stát“ podle Nvidie. Toto budou umět bezpečnostní kamery zítřka

Když jsem minulý týden navštívil fotbalovou arénu FC Köln, kde Bosch prezentoval své bezpečnostní kamery s UHD rozlišením a optickým zoomem, říkal jsem si, co nastane ve chvíli, kdy se podobných dat chopí strojové učení a bezpečnostní složky.

Člověk se s vědomím, že kamera i na stovky metrů rozezná drobný detail, jednoduše neubrání nepříjemnému pocitu, že může být permanentně sledován a analyzován. Toto je přeci úplně jiná liga než stárnoucí CCTV systémy v českých městech.

No a pak jsem spatřil Metropolis.

Jedná se o vizi chytrého a hlavně bezpečného města tentokrát v podání Nvidie, která kamery a jejich zázemí vybavila umělou inteligencí – respektive výpočetním výkonem zosobněným třeba IoT jednotkami Jetson.

Jetson TK1 v akci jako počítač pro kameru policejní posádky

Co to znamená v praxi? Představte si technologie počítačového vidění instalované v autonomních vozech přenesené do městského měřítka. Tedy nikoliv váš vůz, ale dohledový pracovník dostane jako na talíři souhrnné informace o všem, co se v okolí pohybuje.

Počítačová analýza obrazu umožňuje v reálném čase rozlišit jednotlivé osoby, zpětně identifikovat a živě sledovat napříč kamerami konkrétního člověka a kamera v policejním voze zase provede kompletní analýzu všech okolních automobilů a jejích posádek. Tedy co je to za vozy, jaké mají registrační značky, kolik osob v každém voze cestuje a tak dále a tak dále.

Jedna GPU dokáže analyzovat třicet bezpečnostních kamer naráz

Meze představivosti se zde opravdu nekladou, taková Tesla P4 od Nvidie totiž dokáže zpracovávat obraz až z třiceti různých kamer naráz a detekovat v nich třeba pohyb osob. To je cosi, k čemu byl potřeba ještě relativně nedávno superpočítač.

A tak se nabízí otázka, jestli v touze po bezpečnosti ve městech nezajdeme příliš daleko, možnosti současných technologií GPU a A.I. jsou totiž v této oblasti opravdu vysoké. Nemá smysl se obávat superinteligence, to je zatím téma opravdu jen pro autory sci-fi povídek, ovšem policejní stát v podání A.I. je alespoň po technické stránce naprosto reálný. Technologie už existují.

Cestu redaktora do Mnichova hradila společnost Nvidia

Diskuze (14) Další článek: Vojenské jednotky by mohly doprovázet robotické zásobovací čtyřkolky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,