Historie | Procesory | Tranzistory

Megaprocessor: podívejte se na obří procesor zvětšený do celé místnosti, který umožnuje hrát i Tetris

Dnešní čipy mají velikost prstu a obsahují miliardy tranzistorů. Fyzicky už tak vlastně není možné vidět, co se uvnitř všechno děje. James Newman z Cambridge se ale rozhodl postavit Megaprocessor – obří procesor složený pouze z tranzistorů, které lze uchopit prsty. Aby bylo vidět veškeré fungování logických stavů, je každý tranzistor zároveň vybaven LED.

Megaprocessor je jednoduchý obecný 16bitový procesor, který je rozložený po celé místnosti (přibližně 10 metrů na šířku a 2 metry na výšku). Celý procesor je rozložen do několika základních bloků, které tvoří každý procesor – aritmetická a logická část, obecné a specializované registry, dekodér vstupů a instrukcí, zobrazení stavů a pochopitelně paměť. Pro programování a ovládací účely je k dispozici ještě přídavná část i s klasickým počítačem.

V rámci zobrazení operační paměti umožňuje počítač hrát i Tetris, který funguje na bázi uložené hodnoty v paměti. Dioda daného tranzistoru se zkrátka rozsvítí. I když procesor běží a hraje se na něm Tetris, na první pohled se nic moc neděje, alespoň dle sledování rozsvícených či zhasnutých LED.

Jak ale můžete vidět na videu z kanálu Computerphile, při zpomalení z 19 kHz na stovky, desítky a jednotky Hz lze začít vidět blikání, což umožňuje vidět samotné operace tak, jak probíhají v reálném čase. Ovládací pult umožňuje krokovat i po jednotlivé cyklu a sledovat tak tok dat a zpracování instrukcí v rámci celého procesoru. Tento zvětšený procesor z tohoto pohledu slouží hlavně pro výukové účely.

Vtipné je i porovnání velikosti a kapacity. Pokud by prezentovaná paměťová část složená ze zmíněných „tranzistorů do ruky“ měla mít kapacitu 1 GB, byla by velká jako dvě Velké Británie.

Foto: Megaprocessor.com

Diskuze (13) Další článek: Tip: Vyzkoušejte nový Průzkumník Windows v podobě univerzální aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,