Facebook | Mark Zuckerberg | Aféry

Mark Zuckerberg je na koberečku u amerického kongresu a prozrazuje, jak funguje Facebook. Sledujte živě

  • Mark Zuckerberg vypovídá před americkým kongresem ohledně Facebooku
  • Dostává otázky ohledně Facebooku, jeho bezpečnosti a využívání dat uživatelů
  • Zatímco úterý byly pokládány jednodušší otázky, dnes by měly přijít na řadu i ty odbornější

Mark Zuckerberg poskytoval v úterý první den svědectví spojené hlavně s Facebookem, který se v posledních dnech potýká s aférou využití obrovského množství dat uživatelů externí firmou a zároveň se k tomu přidaly i obavy z toho, kolik samotný Facebook uchovává dat o uživatelích a využívá je pro vlastní zisky z reklam.

Dnes je druhé sezení, které by mělo být odbornějšího charakteru, takže bychom měli slyšet přesnější otázky zaměřené na další problémové oblasti.

Živý přenos

Video živého přenosu můžete vidět zde:

Vybrané důležité body z živého přenosu:

21:00: Konec výslechu.

20:50: Senátor zmiňuje, že chápe, že rozpoznávání „hate speech“ může být komplikované, ale rozhodně to neplatí například o filmovém pirátství a dalších nelegálních oblastech, které se na Facebook rovněž mohou šířit.

20:40: Zuckerberg zmiňuje použití umělé inteligence pro rozpoznávání obličeje i pro uživatele, kteří nejsou na Facebooku. Sám neříká, že to má Facebook v plánu, ale zmínil Čínu, která v tomto směru „inovuje“ mnohem rychleji.

2018 04 12 (10 07 57).jpg

20:30: Mark Zuckerberg se vyjádřil ke změnám, které nastaly v roce 2014. Po letech si konečně uvědomili, že každá hloupá aplikace nepotřebuje mít práva ke všem informacím o uživateli a začali v tomto směru více kontrolovat aplikace a omezovat jejich přístup k informacím.

20:15: Zajímavá otázka do diskuze – jestli společnost, která vydělává na uživatelských informacích může dostatečně tlačit na zachování soukromí uživatelů. Mark Zuckerberg to opět popisuje tím, že je nutné najít ten správný balanc

20:10: Mark Zuckerberg upřesnil, že Facebook uchovává logy procházení webů uživatelem jen po krátkou dobu a poté jsou přetvořené do informací o zájmech pro reklamy. Tyto zájmové oblasti lze poté nalézt v souborech, které si uživatel může ze svého profilu stáhnout.

20:05: „99 % teroristického obsahu zachytí naše automatické systémy, ostatní mohou lidé také sami nahlásit. Kombinujeme 200 specialistů přímo na terorismus v různých jazycích a nástroje s umělou inteligencí.“ oznámil Mark Zuckerberg

19:40: Facebook dle vyjádření už nevyužívá informace z reklamních sítí třetích stran.

2018 04 12 (10 07 13).jpg

19:30: Zmiňován je pravidelný vznik velkých společností, které se postupně staly monopolem a jejich chování se oddělilo od potřeb Američanů. Právě zde by měla zasáhnout regulace, která zastoupí lid proti takovým velikánům. V tomto případě jde o pokročilejší formu ochrany soukromí a uživatelských dat v nové technologické době, která zahrnuje i další sociální sítě.

19:15: Jeden ze senátorů se zeptal, co je to FaceMash a jestli ještě funguje. Rozesmátý Zuckerberg odpověděl, že je to jeho „vtipný“ projekt z dob mládí, který porovnává, která dívka na fotografii je hezčí. Projekt už samozřejmě neběží, ale Zuckerberg na Facebooku začal pracovat krátce po něm.

19:05: „Facebook může fungovat bez sdílení obsahu aplikacím a produktům třetích stran, ale sběr informací a sdílení je základem Facebooku“ přiznal Mark Zuckerberg.

18:55: Facebook rozlišuje 3 druhy „Fake news“:

1 – spameři, kteří to dělají kvůli výdělkům z reklam

2 – cílená propagace a tvorba falešných účtů pro ovlivnění lidí (politika, volby)

3 – nebyl zmíněn, ale pravděpodobně se jedná o skutečné fanatiky a hlupáky, kteří věří/tvoří falešným zprávám, které zároveň šíří dál

Facebook spolupracuje s různými nezávislými institucemi, aby kontroloval a filtroval příspěvky a snižoval tak množství falešných zpráv, které se přes Facebook šíří.

18:45: Nové nástroje Facebooku s využitím umělé inteligence dokážou sledovat nestandardní chování uživatelů a lépe ohodnotit, zda se jedná o falešné účty, které byly v minulosti zneužité pro ovlivnění výsledků různých voleb

18:35: Mark Zuckerberg je obviňován, že Facebook stále efektivně nechrání uživatele před zobrazováním reklam na nelegální prodej léků a drog a to opakovaně. Senátor se rozčílil nad tím, co tam tedy těch několik desítek tisíc lidí dělá, když nekontrolují obsah nebo nevytváří funkční nástroje, které by tomu zabránily. Mark Zuckerberg odpověděl, že pomocí lidí nelze stihnout vše zkontrolovat a inženýři neustále pracují na zlepšování nástrojů s využitím umělé inteligence, která by zachytila více závadných věcí, které jsou prodávané přes reklamy na Facebooku.

18:20: Smazání profilu proběhne sice okamžitě, ale kompletní smazání uživatelských dat napříč různými zálohami a datacentry trvá několik dní, potvrdil Zuckerberg. Na otázku, kdy bude GDPR v provozu i pro USA, Zuckerberg odpověděl: „Pracujeme na tom“.

Proč potřebuje Facebook tak detailní informace o uživatelích? Prý pro lépe cílené reklamy. Zuckerberg prohlásil, že s horším cílením by stoupla i cena reklam, proto se snaží stále zlepšovat cílení. Otázka do diskuze – nejsou reklamy na Facebooku a sdílení příspěvků naopak stále dražší?

18:10: Mark Zuckerberg potvrdil, že se Facebooku nepodařilo vybalancovat poměr mezi ochranou uživatelských dat a propojení s aplikacemi třetích stran pro nové a různorodé možnosti použití.

Na ostré otázky ohledně neustálého sledování Facebookem a sběru dat o uživatelích napříč internetem Zuckerberg odpovídá velmi vyhýbavě. Senátorka vyzdvihuje, že Facebook je založen na sledování, což Zuckerberg popírá a snaží se obhajovat tím, že Facebook vidí jako platformu pro sdílení a komunikaci.

17:55: Další senátorka se velmi chytře ptá, jak je to s tím, že uživatelé vlastní data, když Facebook v rámci svých algoritmů vytváří virtuální profily uživatelů - vlastní informace o chování, které pak jsou mimo dosah a možnosti uživatelů si je chránit. Senátoři to uvádí jako „virtuální profil“, který se netýká samotného uživatelského obsahu, ale informací vytvořeních na základě tohoto obsahu. Mark Zuckerberg nebyl schopen jasně odpovědět.

17:50: „Kongres má sílu regulovat Facebook“ prohlásil jeden ze senátorů. Objevují se otázky, proč ve vedení Facebooku není žádný černoch a firma se tak více nesnaží o zvýšení rasové rozmanitosti, která by reflektovala obyvatelstvo USA. Zuckerberg přiznal, že na tom musí více zpracovat.

17:40: Facebook si není vědom, že by Rusko nebo Čína ve velkém extrahovali data uživatelů podobně jako Cambridge Analytica. Facebook se dle vyjádření snažil kontrolovat každou aplikaci, ale jak se ukázalo, bylo to málo a proto nyní ještě přitvrdil a potrvá několik měsíců, než se implementují všechny nové nástroje, které budou více kontrolovat vývojáře, kteří chtějí přistupovat k informacím na Facebooku. Kontrola všech aplikací zpětně do historie potrvá rovněž nějakou dobu.

Jedna ze senátorek čte omluvy Zuckerberga, které opakoval pokaždé, když se objevily podobné problémy a obhajuje tak to, že slibovaná náprava samotným Facebookem nefunguje.

2018 04 12 (10 07 32).jpg

17:20: Další senátor griluje Zuckerberga na soudních sporech, které byly na Facebook podané z oblasti zneužití osobních dat. Mark Zuckerberg pouze neustále odpovídal, že nezná podrobnosti o těchto případech. Senátorka se ho přitom opakovaně ptala, jestli je opravdu šéf Facebooku, když o nich neví.

Šéf Facebooku také dostal otázku, jestli algoritmus filtrování zdi má zapracovanou úpravu, která by měnila množství informací dle zaměření na levou či pravou stranu politického spektra. Senátor ukázal graf z výzkumu, podle kterého po změně algoritmu došlo k výrazné změně. Mark Zuckerberg přísahal, že programátoři nedostali žádný příkaz, aby něco podobného zapracovali.

17:05: Z pohledu ovlivňování politiky a voleb Mark Zuckerberg za Facebook oznámil, že vyvinuli nové nástroje, které pomocí umělé inteligence kontrolují využití reklam pro využití ve volbách. Zatím se dle vyjádření osvědčily například u voleb francouzského prezidenta.

Nová pravidla pro soukromí a práci s uživatelskými informacemi pro Evropskou unii – GDPR, budou dle Facebooku implementovány pro celý svět.

16:55: Senátoři se zabývají sledováním uživatelů napříč zařízeními a i když je uživatel odhlášen, což si asi většina uživatelů neuvědomuje. Mark Zuckerberg potvrdil, že Facebook sleduje pohyb uživatelů na webových stránkách jak z důvodu „bezpečnosti“ tak i pro reklamní účely (trackovací bod Facebooku, tlačítko Líbí se nebo sdílení).

16:40: Jeden ze senátorů opět opakuje informace ze včerejšího dne, kterou potvrdil i Mark Zuckerberg – Facebook nemá žádnou srovnatelnou konkurenci. Zuckerberg ale připomněl, že v oblasti sociální komunikace lidé spouští v průměru kolem 8 konkurenčních aplikací. Facebook podle něj není jako sledovací služba, protože uživatelé dávají data na platformu dle svého svobodného uvážení, mohou je mazat a mohou kdykoli účet zrušit. Mají tak „kontrolu“ nad svými daty.

16:30: Na otázku, jestli je Facebook mediální nebo finanční společnost (poskytování plateb přes Messenger) Zuckerberg odpověděl, že Facebook je technologická společnost.

16:04: Mark Zuckerberg v úvodní řeči zmiňuje původní heslo Facebooku „posouvat se rychle a rozbíjet věci“, což s sebou nese i následky. Sám potvrzuje, že Facebook rozhodně měl více popisovat to, co všechno dělá s daty uživatelů.

Zakladatel Facebook vysvětluje, že inženýři dělají potřebné úpravy v platformě, aby se situace ve stylu Cambridge Analytica už neopakovaly. Aplikace a externí firmy tak bude mít mnohem omezenější možnosti přístupu k datům uživatelů a také budou muset projít náročnější kontrolou.

Diskuze (43) Další článek: Rozšířená realita konečně levně: Leap Motion překvapil novým nadějným headsetem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,