Marble: Open source globus do vašeho počítače

Pokud vám nevyhovuje Google Earth a chcete si prohlížet mapy na virtuálním globusu, můžete zkusit alternativu s dostatkem zajímavých funkcí a širokou nabídkou map.

Program Marble do značné míry supluje funkce i určení populárního a rozšířeného Google Earth. Také tato aplikace nabízí prohlížení map na virtuální zeměkouli, umožňuje měření vzdáleností, je provázána s řadou webových služeb a je k dispozici zdarma. A co víc, jedná se opensourcový projekt.

Navigace a mapy

Marble na první pohled vypadá jako graficky chudší a méně propracovaný Google Earth. Shodně se ovládá a shodně vykresluje mapový podklad na trojrozměrnou zeměkouli. Po krátkém užívání ale zjistíte, že načítání dat není příliš svižné a také v základu nabízené mapy nejsou z nejdetailnějších.

sshot-1.png
Trojrozměrný atlas na zeměkouli.

Hlavně satelitní snímky a terénní mapy nejsou příliš podrobné. Tento mírný nedostatek ale vykompenzuje využívání kvalitní OpenStreetMap. Navíc tu máte k dispozici řadu různých tematických map – historické, teplotní, noční - a mnoho dalších je k dispozici ke stažení na webu programu, takže s ním lze pracovat i bez připojení k internetu.

sshot-2.png
OpenStreetMap funguje dobře.

Doplňkové funkce

Kromě prohlížení můžete s aplikací vytvářet celou řadu dalších věcí, protože nabízí dlouhý seznam doplňkových funkcí. Mezi ty hlavní můžeme jmenovat měření vzdáleností a elevačního profilu vytyčených tras, měření rychlosti pohybu po mapě, určování času a s tím spojené polohy slunce apod.

sshot-3.png
Mapa doplněná o všechny možné doplňky a služby.

Marble je také propojen s různými webovými službami, jejichž projekce do map se dá zapnout. Můžete tedy vidět oblasti postižené zemětřesením, fotografie doplněné uživateli z různých lokací, aktuální počasí v konkrétních místech, pohyb družic, poštovní směrovací čísla pro zobrazená města či informace z Wikipedie.

Přestože se Marble nemůže v zobrazování map, jejich kvalitě a detailnosti rovnat Google Earth, tím, že nabízí stažení map do počítače, obsahuje řadu zajímavých doplňků a je opensourcový, představuje zajímavý produkt nejen pro obyčejné uživatele, ale také pro tvůrce a vývojáře, kteří mohou program a jeho schopnosti využít do svých dílek.

Diskuze (6) Další článek: Bill Gates je stále nejbohatší Američan, Ballmer má „jen“ čtvrtinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,