Mapy.cz mají novou Panoramu. Předčí konečně Street View?

  • Do Panoramy od Seznamu přibylo dalších 22 měst
  • Kromě dvou krajů pokrývá většinu Česka
  • Srovnali jsme kvalitu snímků ze Street View a na mapách Seznamu

Od pondělí je možné v mapách od Seznamu prohlížet nová města v režimu Panorama. Ten je stejně jako Street View od Googlu složen ze statisíců fotografií a umožňuje tak virtuální výlety po českých městech. Seznam nyní přidal více než dvě desítky měst, které byly nafoceny novou technikou vyvíjenou přímo pro tyto účely.

Poprvé se Panorama na Mapách objevila v roce 2013, kdy je pro Seznam vyráběl Geodis. Uživatelé, ale i samotný Seznam však nebyl s jejich kvalitou spokojen – snímky měly nízké rozlišení, dynamický rozsah a problémy byly také s jejich spojováním.

Proto Seznam společně s Topgisem začali pracovat na nové generaci snímkovací techniky a už v létě nahradili staré snímky Brna těmi novými – o poznání kvalitnějšími. Na autech je nyní soustava patnácti kamer Prosilica GT, kdy každá má rozlišení 5-6 Mpx. Velikost výsledné fotky je tedy 72 megapixelů.

obrázek 021.jpgobrázek 022.jpg
Na mnoha místech můžete porovnat nové a staré snímky. Rozdíly jsou obrovské

Právě tímto zařízením za letošní rok stihl Seznam přesnímkovat kromě Brna i Plzeň, Rokycany, České Budějovice, Ostravu a části Prahy. V poslední vlně pak přišlo dalších 22 měst: Pardubice, Zlín, Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm, Kelč, Chrudim, Lázně Bohdaneč, Holice, Přelouč, Slatiňany, Heřmanův Městec, Kostelec nad Orlicí, Dvůr Králové nad Labem, Lázně Bělohrad, Hořice, Česká Skalice, Dobruška, Opočno, Nové Město nad Metují, Náchod, Hronov, Police nad Metují a Broumov.

Na řadu mají přijít města v Olomouckém kraji a následně i Pardubickém. Podle rozpisu na webu Seznamu jejich snímkování skončilo někdy v průběhu října.

Podle Seznamu je aktuální dávka nových měst složena z 642 tisíc panoramatických snímků. Surová data zabrala 13,5 terabajtů a po zpracování 6,2 terabajtů. Pro nás uživatele je však více než statistika podstatnější finální kvalita snímků. Ta se posunula oproti těm předchozím o pořádný kus, avšak ve srovnání se Street View od Googlu v některých vlastnostech stále ztrácí. Jinými však dokáže konkurenci Googlu překonat. Hodnocení i s podobným srovnáním první verze si můžete připomenout v článku z loňského jara, kdy se objevila betaverze Panoramy.

Pomalu, ale podrobněji

Na mapce pokrytí se červená barva značící snímky Panoramy značně rozbujela. Kromě Vysočiny a západních Čech (vyjma Plzeň) je převážná část republiky pokryta. Snímkovací auta Seznamu projížděla i silnice nižších tříd, a tak se snímky ani zdaleka neomezují jen na města. Naneštěstí však převážná část pochází z prvního snímkování a nabízí tedy nízkou kvalitu. Seznam bohužel staré a nové snímky barevně neodlišil a tak je při procházení musíte otevřít a až poté zjistit, z které várky pochází.

obrázek 1.jpgsv1.jpg
Street View pokrývá celou republiku, Seznamu chybí Západní Čechy a Vysočina
obrázek 2.jpgobrázek 001.jpg
Bližší prozkoumání mapy potom ukáže kvalitnější pokrytí u Seznamu

Google na rozdíl od map Seznamu pokrývá svým Street View zdánlivě celou republiku. V mnoha případech však narazíte na celé oblasti, kde snímky zcela chybí. Seznam se také více zaměřil na fotografování slepých cest nebo vedlejších ulic, kam auta Street View nezajíždí.

obrázek 010.jpg
Seznam svými auty často zajíždí i do slepých uliček nebo na polňačky

Na druhou stranu, Google aktivně využívá svoje úsporné verze snímkovací techniky, které jsou tvořeny třeba tříkolkou, která se dostane i na místa, kam auto zajet nemůže. Ze strany Seznamu má přijít odpověď v podobě krosny, kterou už o prázdninách vyzkoušel na Sněžce. Pokud dojde k pokrytí turistických cest, bude to nejen pro pěší, ale i pro cyklisty vynikající funkce.

Kamery lepší, ale stále s rezervami

Pravděpodobně největším problémem původních snímků Panoramy byl dynamický rozsah použité fototechniky. Snímky potřebovali ideální světlo pro koukatelné snímky, zároveň však byly velmi citlivé na protisvětlo. Pokud se tedy v jedné scéně objevil velký rozdíl v osvětlení, buď byla jedna část přepálená, nebo naopak velmi tmavá.

Nové kamery podávají mnohem lepší výsledky než předchozí verze, i tak je však technika Googlu o třídu lepší – nejen s přímým světlem si kamery tak úplně neporadí.

obrázek 003.jpgobrázek 006.jpg
V dynamickém rozsahu je rozdíl nejzřetelnější, na mnoha snímcích Seznamu najdete přepálené oblasti

Na snímcích od Googlu je patrný nejen větší dynamický rozsah, ale také algoritmus, který se postará o skrytí přímého slunečního svitu. I když se tedy po čisté obloze rozhlížíte jak chcete, slunce na ní neobjevíte. Seznam si s oblohou také hraje, místy se však vyskytuj bizarní chyby nebo se naopak nebe promítne do domů kolem silnice.

obrázek 011.jpgobrázek 012.jpg
Přímé protisvětlo je pro Seznam stále oříškem, Google se sním poradí lépe
obrázek 002.jpgobrázek 014.jpg
Ne, nepřichází apokalypsa, to se jen pokazil algoritmus Seznamu
obrázek 013.jpg
Vyšší ISO a příliš světla se nebudou mít nikdy rádi, ani automatické retušování to nezlepšilo

Geometrie a detaily

Dalším problémem snímků Panoramy je jejich deformace, která se objevovala i v první verzi. Linie, které by měly být zcela rovné se tak různě kroutí a z mnoha paneláků udělají brněnskou AZ-Tower. Obě srovnávané služby však trápí také podobný problém se spojováním snímků. Na elektrické vedení, které je poskočené o několik desítek centimetrů narazíte jak na Street View, tak na Panoramě.

obrázek 008.jpgobrázek 007.jpg
Paneláky mají v Českých Budějovicích rovné, na mapách Seznamu to však neplatí

Pokud někde Panorama boduje, pak jsou to detaily snímků při přiblížení. Díky vyššímu rozlišení tak lze použít podstatné přiblížení a prohlédnout si nejen detaily památek, ale i přečíst nápisy na výkladních skříních nebo si naopak přiblížit objekty ve velké dálce. Google podobné detaily nabízí také, ale pouze u posledních snímků z loňského roku, kterých zatím v Česku není mnoho.

obrázek 017.jpg
obrázek 018.jpgobrázek 016.jpg
Seznam těží z vyššího rozlišení kamer. I při maximálním přiblížení jsou patrné všechny detaily

Výjimku samozřejmě tvoří snímky, při jejichž pořízení byla zvýšena citlivost snímače. V takovém případě se objeví typický šum a detaily budete ve snímku hledat těžko.

obrázek 023.jpg
Tradiční šum, který se objevuje při vysoké citlivosti snímače, ani Seznam se mu nevyhnul

Naděje pro zapadlé uličky

Seznam se svými snímky Panorama rozhodně urazil kus cesty a zlepšení od vůbec první verze snímků je obrovské. Ve srovnání s Googlem sice stále ztrácí, ale snímky jsou již na takové úrovni, které běžné použití nijak neomezuje.

Budeme tedy rádi, když Seznam místo dalšího případného přesnímkování měst zaplní na mapě republiky prázdná místa a Panoramu nabídne i tam, kam se auto a třeba ani tříkolka Googlu nedostane. Právě rozšířená dostupnost na místa, kudy auta Googlu ještě neprojela, je pro Seznam asi jediná šance, jak v souboji Panorama vs. Street View získat uživatele na svou stranu. 

obrázek 009.jpg
A nakonec pozdrav z budoucnosti, takto bude podle Panoramy vypadat jedna z ulic ve Dvoře Králové v únoru 2106

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze (19) Další článek: LibreOffice mají konečně online verzi. Vyzkoušejte technologické demo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,