Apple | Počítače

Mac z bazaru stojí pár tisíc. Co koupit od Applu, když přestanou bavit Windows

  • Ceny počítačů od Applu odradí nejednoho potenciálního uživatele
  • V bazarech lze ale výkonný Mac pořídit pod 10 tisíc
  • Poradíme, jaké jsou nejlepší modely z druhé ruky

Přechod na počítače od Applu znamená zpravidla i změnu operačního systému, kdy se macOS od Windows z velké části liší i samotným konceptem. Není proto divu, že pro mnohé uživatele bývá pořizovací cena nových Maců velkou překážkou, když není jasné, jestli vůbec bude vyhovovat systém.

Ideální volbou proto může být vhodně zvolený bazarový stroj. Bude stát zlomek ceny a zároveň uživatele uvede do světa desktopového systému Applu.

Rozhodli jsme se proto vybrat Macy, které jsou pro bazarový nákup nejvhodnější. Horní hranici jsme si nastavili u bazarových cen kolem patnácti tisíc, kde však ani tato částka neznamená žádné radikální omezení výkonu. Všechny počítače ve výběru stačí pro běžnou práci, kde není třeba výrazný grafický výkon.

Mac mini (2012)

Pokud bychom měli vybrat kandidáta s nejlepším poměrem ceny a výkonu, pak to bude právě pět let starý Mac mini. Nabídne solidní procesory řady Ivy Bridge, které obsahují integrované GPU Intel HD 4000.

Důvody, proč model Late 2012 řadíme na první místo jsou dva. Zaprvé přinesl rozšířenou konektivitu v podobě USB 3.0, Bluetooth 4.0 a gigabitový ethernet. Především ale jde o poslední Mac mini, kde je možné standardní cestou vyměnit úložiště i operační paměť.

apple-mac-mini-2011-front.jpg
Mac mini 2012: vyměnitelné komponenty, dostatečný výkon a při troše štěstí i dva disky

Paměti jsou typu DDR3, které se aktuálně dají pořídit i v případě nových kusů za rozumné ceny a jejich výměnu by měl zvládnout opravdu každý. Spočívá pouze v sejmutí spodního krytu, pod kterým jsou paměťové modely dobře dostupné.

V případě úložiště je vhodné vyměnit původní plotnový disk za SSD, kde už je výměna složitější. Běžně zkušený uživatel by ji však měl zvládnout, weby jako iFixit.com nabízí perfektní návody. A v případě, že budete mít štěstí, narazíte v bazaru na verzi Server, která standardně obsahuje dvojici pevných disků a je vybavena rychlým procesorem Core i7.

  • bazarová cena: do 10 tisíc korun
Diskuze (54) Další článek: „Photoshop za tisícovku“ Affinity Photo se dočkal podzimních novinek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,