Byznys | Mobility

Luxusního výrobce telefonů Vertu koupil turecký miliardář. Chce značku zachránit

Od té doby, co se výrobce luxusních telefonů Vertu odpoutal od mateřské Nokie, se značce moc nedaří. Během posledních pěti let dvakrát změnil majitele a nyní server The Telegraph informuje, že mění majitele potřetí. Koupila jej společnost Baferton, která patří tureckému miliardáři žijícímu v exilu Hakanu Uzanovi.

Zajímavé je, že Uzanova rodina už jistou spojitost s Nokií má. Od finského výrobce a Motoroly si vzala půjčku, s jejíž pomocí následně vytvořila tureckého operátora Telsim. Společnosti se dlouhodobě nedařilo a i když se stala základem pro turecký byznys Vodafonu, objevovala se obvinění z využívání půjčených peněz pro vlastní potřebu a nákup luxusního zboží.

Celý případ nakonec skončil žalobou ze strany Nokie a Motoroly, v níž obě společnosti po rodině požadovaly několik miliard dolarů. Obvinění se ale odmítali dostavit k soudu a turecká vláda tedy přistoupila k zabavení majetku. Uzanovi tak byli přinuceni přesunout se do exilu.

Proč někdo takový kupuje bývalé vlastnictví svého „nepřítele“? Hakan Uzan konkrétní důvod neuvedl. V tiskové zprávě jen sdělil, že „Vertu je silná značka, která je zavedená na trhu“ a že poskytne firmě potřebné peníze „aby plně rozvinula svůj potenciál“.

Vertu totiž dlouhodobě čelí finančním problémům. V roce 2014 firma hlásila ztrátu 53 milionů liber při obratu měla 110 milionů liber. Novější informace nezveřejnila. Problémem značky podle analytiků je, že nezvládla přechod na chytré telefony a nyní prodává sice luxusní, ale technologicky zastaralá zařízení.

Diskuze (4) Další článek: NASA chystá sondu k Jupiterově měsíci Europa. Zjistí, zda je pod povrchem oceán

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,