Logitech | Myši

Logitech má nové myši MX Master a Anywhere 2S, dokážou pracovat s více počítači zároveň

  • Logitech má dvě nové myši pro nejnáročnější uživatele
  • Dokážou plynule přepínat mezi až třemi počítači
  • Nabízejí skvělou ergonomii i funkce navíc, jsou však velmi drahé

Logitech vylepšil své dva vrcholné modely počítačových myší. Novinky se jmenují MX Master 2S a MX Anywhere 2S a na první pohled nepřinášejí žádné výrazné inovace. Jenže zdání klame! Přicházejí s přesnějšími senzory, delší výdrží a s novou funkcí Flow, která umožní myš používat na více počítačích zároveň.

Na první pohled nic nového, ale... !

Z hlediska konstrukce na myších opravdu není nic nového oproti předchozím modelům MX Master a MX Anywhere 2. Obě nabídnou setrvačné kolečko a MX Master navíc i váleček pod palec. Nějaká ta funkční tlačítka navíc a dobré ergonomické tělo. Vlastně těžko říct, co by se na tom mělo vylepšovat. A tak Logitech zasáhl do útrob a softwaru.

Rozbalení a první dojem:

Myši dostaly nové laserové senzory, nově mají rozlišení až 4000 dpi, oproti původním 1600 dpi. Lépe tak poslouží například při práci u 4K monitoru. Pracovat dokážou na různých materiálech včetně skla. Zapracovalo se také na energetické optimalizaci, která zajistila prodloužení výdrže z původních 40 dní u MX Master na 70 u modelu MX Master 2S (údaj výrobce, který jsme po dvou dnech pochopitelně nebyli schopni ověřit).

high_resolution-mx-master-2s-light-gray-ctg.jpg high_resolution-mx-master-2s-midnight-teal-prof.jpg
Kromě výchozí tmavě šedé budou k dispozici i odvážnější barvy

Klíčovou inovací je funkce Flow, kterou tyto dvě myši jako první podporují. Funkce je dostupná v rámci obslužného softwaru Logitech Options. A o co jde? O propojení více počítačů jedním kurzorem a schránkou. Jednou myší zkrátka úplně přirozeně budete ovládat více počítačů zároveň. Přejedete z jednoho monitoru na druhý a můžete používat i kopírování.

Jedním tahem z počítače do počítače

Myši umí podobně jako jejich předchůdci párování až se třemi počítači zároveň, a to skrze univerzální USB přijímač Unifying anebo Bluetooth. Nově už se však nemusíte přepínat mezi různými počítači tlačítkem vespod. Když budou oba dva počítače ve stejné síti a v obou bude aplikace Logitech Options s aktivovaným Flow, bude myš pracovat s obě zároveň.

Jak funguje Flow v praxi:

Stanovíte si hrany monitorů, kterými k sobě jednotlivé počítače doléhají a jakmile dojedete kurzorem myši ke hranici, naprosto plynule navážete pohybem kurzoru na druhém počítači. Po prvních zkušenostech jsem upřímně nadšený z toho, jak skvěle to funguje. Není to jen funkce na efekt. Nastavení je triviální, přechody okamžité a ovládání naprosto přirozené.

Nejen kurzor, ale i schránka

Samozřejmě, má to své limity dané tím, že nepracujete s jedním počítačem na více monitorech. Nemůžete jednoduše přetáhnout okno z jednoho počítače na druhý... Jenže něco přece jen funguje: Ctrl+C a Ctrl+V. Software Logitechu zajistí kromě provázání myši na dva počítače i podporu funkce kopírování a vkládání přes schránku napříč různými počítači.

Funguje to na text, obrázky, ale i soubory. A to i ty velké. Rychlosti závisí na rychlosti lokální sítě, ke které jsou počítače připojeny. Texty, obrázky či malé soubory se vkládají okamžitě, nějaké zdržení nepostřehnete. Kopírování větších souborů pak může pár sekund trvat.

P5310075.JPGP5310076.JPG P5310078.JPG
Najděte rozdíl! Vlevo MX Master a vpravo nový MX Master 2S

Pokud pracujete s více počítači, je to úžasně návykové řešení. Aktuálně se ale hodí funkci schránky nastavit některým z funkčních tlačítek myši, abyste eliminovali nutnost přebíhání na druhou klávesnici.

Je nesporné, že klávesnice s funkcí Flow bude brzy následovat (ostatně, už je k tomu vidět i funkce v menu, zatím nedostupná). Už teď Logitech nabízí některé klávesnice s možností přepínání mezi více zařízeními, nebo set MK850 Performace, ve kterém klávesnice a myš mají podporu více zařízení a tlačítka pro rychlé přepínání. Díky Flow ale odpadne nutnost ručního přepínání a navíc se přidá výhoda sdílené schránky.

2017 06 02 (14 53 16).jpg2017 06 02 (14 53 24).jpg
2017 06 02 (14 53 37).jpg2017 06 02 (14 53 45).jpg
Tady se vše nastavuje

Flow funguje na počítačích s Windows, ale i macOS. Platformy můžete kombinovat. Myš pak můžete přepínat i mezi mobilními zařízeními s Androidem či iOS, ale to už bez Flow, přepnout se musíte ručně tlačítkem.

Je to skvělé, ale drahé

Ještě jednu věc mají novinky odlišnou oproti předchozím modelům - barvu. Základní šedá je nově zcele neutrální bez bronzového nádechu materiálu kostry. K tomu budou k dispozici ještě dvě odvážnější verze - tmavě modrá a světle šedá.

A nové jsou pochopitelně i ceny. Stávající model MX Master už je na trhu druhým rokem a cena např. u CZC.cz spadla z původních 2 699 Kč na současných 1 599 Kč. Novinka MX Master 2S má cenu nastavenu odvážně na 2 999 Kč. Ano, to už si skoro můžete koupit dvě původní MX Master ke každému počítači zvlášť... Model MX Anywhere 2S dostal cenovku 2 499 Kč. Vysoce nasazené ceny jsou tak nejsilnějším negativem jinak perfektních myší s užitečnou funkcí navíc.

Diskuze (19) Další článek: Severokorejský výrobce představil vlastní iPad. Ochrannou známku ignoroval

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,