Litoměřice mají první chytrou lavičku. Umožní nabíjení telefonů a má zabudovaný hotspot

Lavička CapaSitty pochází od českých tvůrců ze stejnojmenné společnosti. Nedávno se podívala třeba do Milána na výstavu EXPO, nyní se však dočkala prvního reálného využití. Byla umístěna do parku Václava Havla v Litoměřicích, kde bude umožňovat dobíjení telefonů a tabletů, má v sobě zabudovaný hotspot pro přístup k internetu a zároveň bude měřit kvalitu ovzduší.

solvp.jpg
Lavička byla odhalena v litoměřickém parku Václava Havla (zdroj: Litoměřice.cz)

Energii získává lavička ze solárních panelů a je tudíž zcela nezávislá na přívodu elektřiny. Zároveň obsahuje akumulátory, které umožní nabíjení i v případě, že zrovna nesvítí slunce. Pro dobíjení slouží dva USB konektory běžné velikosti a také zabudovaná bezdrátová nabíječka běžného standardu QI.

Připojení k internetu je řešeno tím nejjednodušším možným způsobem – zabudováním routeru, který v sobě zároveň obsahuje také LTE modem.

Samotná lavička má hmotnost kolem 350 kg – vyrobená je totiž ze dřeva, betonu a oceli. Lavičky CapaSitty by se v budoucnu měly objevit i v dalších městech České republiky stejně jako v zahraničí. Její cena se pohybuje kolem sta tisíc korun.

Diskuze (22) Další článek: Kdo najde díru na Pornhubu, dostane až 25 tisíc dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,