Android | iOS | Operační systémy | Statistiky

Lidé jsou věrnější Androidu než iOS, zjistila studie

Souboj Android versus iOS opět dostal příspěvek do diskuze, který je hodný zamyšlení. Americká spotřebitelská skupina Consumer Intelligence Reseach Partners (CIRP) provedla studii, ze které vyplynulo, že uživatelé Androidu jsou systému věrnější, než uživatelé iOS. Tato důvěra nejen, že meziročně roste, ale je aktuálně nejvyšší, co kdy byla.

Důvěra v Android je momentálně na 91 procentech, zatímco iOS se drží na 86 procentech. Čísla vychází z toho, kolik Američanů kupujících nový telefon, zůstalo během roku 2017 u svého stávajícího operačního systému a kolik jich přešlo ke konkurenci.

Že jsou obě dvě čísla velmi vysoká? Spoluzakladatel skupiny CIRP Mike Levin vysvětluje, proč se tomu děje. „Jelikož máme de facto dva mobilní operační systémy, uživatelé už si prostě za ta léta zvládli vybrat jeden z nich, naučit se s ním a zůstat u něj. Apple a Google nyní musí vymyslet, jak přesvědčit loajální zákazníky,“ uvedl ve zprávě.

Podle něj je to také důvod, proč se obě dvě firmy rozhodly poslední měsíce investovat spíše do služeb – snaží se více vydělat na svých stávajících příznivcích. Je jim totiž jasné, že už jich na stávajících trzích o hodně víc nebude.

Minimálně u Applu tento přístup funguje. Loni v listopadu zaznamenal rekordní příjmy ze služeb, za čímž stál růst u Apple Music, Apple Pay, iCloudu, AppleCare a App Storu. U Androidu to s výdělky ze služeb tak horké není, ale zase těží z toho, že uživatelé mohou vybírat z široké škály telefonů, aniž by museli změnit operační systém. Pokaždé mohou mít úplně jiný telefon a nové dobrodružství, ale přitom základ zůstane stejný.

Je ovšem třeba dodat, že situace nebyla vždy taková jako nyní. CIRP monitoruje věrnost k operačním systémům leta a například v roce 2013 byli ke svému systému věrnější uživatelé iOS. Je také rozdíl mezi mírou skákání mezi operačními systémy a absolutním počtem lidí, kteří systém vyměnili. Kvůli tomu, že majitelů Androidu je takové ohromné množství, bude vždy víc lidí, kteří přecházejí na iOS než naopak.

7 tipů pro zrychlení telefonu:

Diskuze (49) Další článek: Asus Prime J4005I-C: malá a jednoduchá základní deska s integrovaným moderním procesorem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,