Virtuální realita | CES 2017 | Creators Update

Levné VR pro Windows 10? Lenovo ukázalo nefunkční brýle a to je zatím tak všechno...

Před veletrhem CES to vypadalo na mohutnou ofenzivu virtuální reality. Jenže ačkoli byla všudypřítomná, nějakých zásadních novinek v této oblasti jsme se nedočkali. HTC sice předvedlo svůj vylepšený Vive, ale tím hlavním tahákem měly být nové cenově dostupné headsety definované Microsoftem. Jejich vývoj slibovali mnozí výrobci počítačů, ale nakonec se předvedl jen jeden – Lenovo.

Headset od Lenova slibuje to, co už sliboval Microsoft - tedy kvalitní pojetí virtuální reality za cenu 299 dolarů, možnost pohybu v prostoru a na pozadí běžící Windows 10 Holographic, neboli prostředí Windows 10 pro virtuální realitu (headset se jinak standardně připojuje k počítači s Windows 10, není sám o sobě počítačem jako například HoloLens).

Klepněte pro větší obrázek
Hned několik výrobců připravuje ve spolupráci s Microsoftem cenově dostupné headsety pro virtuální realitu. Měl by je utáhnout i průměrný notebook a smysl dají především pro edukativní aplikace, 3D obsah či kreativní aplikace v rámci Creators Updatu pro Windows 10

Lenovo sice ukázalo, že brýle už má, ale nebylo možné vyzkoušet, jak fungují. V tomto směru vývoj ještě čeká, a to prý i na Microsoft. Vše se prý pořádně rozjede teprve až po uvolnění Creators updatu pro Windows 10.

IMG_20170105_073141.jpgIMG_20170105_073214.jpgIMG_20170105_073238.jpg
Řešení od Lenova prezentované na CES

No, uvidíme, začínám být lehce skeptický. Uvedení brýlí od mnoha výrobců Microsoft avizoval už do konce roku 2016 a začátkem roku 2017 zatím vidíme jen jedny, a to ještě nefunkční. Nicméně vypadají docela dobře. Jsou lehké, váží jen 355 g, což je oproti půlkilovým HTC Vive či Oculus Rift znatelný úbytek váhy.

Zobrazení probíhá v rozlišení 1440×1400 bodů, což je standard pro Windows Holographic definovaný Microsoftem. Znamená to ještě o něco lepší rozlišení než v HTC Vive nebo Oculusu, grafický požitek by měl být srovnatelný. Uvnitř jsou senzory pohybu a vepředu pak dvě kamery na snímání okolního prostoru.

Headsety pro Windows 10 si nedělají ambice nahradit ty specializované herní, které budou mít zřejmě rychlejší odezvy a lepší optimalizaci obrazu přímo pro hry. Měly by posloužit pro využívání 3D aplikací a prohlížení 3D obsahu ve Windows 10.

Diskuze (3) Další článek: Pozvánka na seminář: Agilní týmový vývoj, Multiplatformní DevOps

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,