Windows | Historie | Operační systémy | Legendy

LEGENDY: Windows 95. Systém, na který se stály fronty skoro jako na iPhone

  • Během první hodiny se prodalo přes milion krabic
  • Představení připomínalo rockový koncert
  • 24. 8. 1995 Microsoft představil svoji legendu

Letos tomu bude už 23 let od chvíle, kdy Bill Gates vystoupil za tónů Start Me Up od Rolling Stones na pódium a představil nový produkt, který měl brzy změnit Microsoft i samotný svět. 24. srpna 1995 se na scéně objevily Windows 95 a vedle nich také Internet Explorer, který se měl na dlouhá léta stát okénkem do internetu pro první generaci domácích webařů.

Z Windows 95 se prakticky okamžitě stal obchodní trhák. Během první hodiny zájemci rozebrali více než milion krabic a Pětadevadesátky obsadily post nejprodávanějšího operačního systému.

Mohlo to dopadnout jinak

Systém zároveň definitivně rozčísl otázku, přelomu 80. a 90. let, kdo opravdu ovládne pracovní stanici a osobní počítač. Ačkoliv měl Microsoft díky DOS a spolupráci s IBM nakročeno k tomu, aby to byl právě on, na scéně byla hromada systémů kompatibilních s platformou IBM PC a samo IBM si u Microsoftu objednalo vývoj operačního systému OS/2.

OS/2 měl být maximálně kompatibilní s aplikacemi DOS a Windows, systém byl však zároveň mnohem pokročilejší než rané verze Windows přelomu desetiletí a nebýt příchodu podnikových Windows NT, mohlo to to všechno dopadnout úplně jinak.

Nové grafické uživatelské rozhraní

Ale zpět k Windows 95. Systém ohromil veřejnost především svým novým uživatelským rozhraním, které udělalo tlustou čáru za minulostí éry Windows 3.x a přineslo na pracovní plochu prvky, které se vlastně až na epizodu s Windows 8 dodnes příliš nezměnily.

Od roku 1995 tak máme hlavní lištu se systémovými nástroji a časem při pravém okraji a systémovým roletovým menu při levém okraji. Ano, hlavně máme od té doby onu moderní nabídku Start, která sice sama o sobě není vynálezem Microsoftu, ale stala se součástí DNA jeho GUI a UX. Když ji proto ve Windows 8.0 krátce opustil a nahradil za celoobrazovkovou šachovnici dotykového prostředí Metro, sklidil kritiku komunitu a mnoho uživatelů raději zůstalo na Windows 7.

Co Windows 95 potřebovaly k chodu

  • Procesor: Intel 386DX a vyšší
  • Operační paměť: 4 MB RAM
  • Pevný disk: 40 MB
  • Periferie: Disketová jednotka, myš, klávesnice, VGA monitor, modem

Příchod IE, USB a DirectX

Nové grafické uživatelské rozhraní však nebylo jedinou novinkou. Ty další dorazily během následujících měsíců ve formě servisních balíčků. Windows 95 tak postupně dostaly zmíněný Internet Explorer, který byl zpočátku distribuovaný samostatně, Microsoft dále postupně dokončil transformaci na 32bitový systém, naučil se pracovat s USB, nabídl herní technologii DirectX nebo třeba souborový systém FAT32.

Zbytek příběhu už znáte. Na Windows 95 postupně navázaly Windows 98, Windows Me, poté Microsoft sjednotil domácí Windows s podnikovou větví NT, a zrodila se tak řada začínající Windows 2000 a konče současnými Desítkami.

A jen tak mimochodem, z Billa Gatese se stal na dlouhé roky nejbohatší člověk planety a z Microsoftu na přelomu století nejbohatší firma obchodovaná na americké burze.

Legendy

V historii počítačů a elektroniky najdeme přelomové produkty, které se staly doslova legendárními. Spolu s ostatními weby se jim věnujeme v pravidelném videopořadu Legendy. Připomeňte si nejen legendární počítače a software, ale třeba také hry, mobily, fotoaparáty a jiné technologie.

Diskuze (72) Další článek: Opera vydala verzi 51 a chlubí se, že je rychlejší než Firefox Quantum

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,