Startupy | Kvantové počítače | Investice

Kvantový počítač Phoenix od Atom Computingu má jako první 100 qubitů

Ještě začátkem tohoto měsíce se Čína chlubila rekordním kvantovým počítačem s 66 qubity a tato hranice už byla ve stejný měsíc překonána. Technologický startup Atom Computing totiž představil první generaci nové kvantové platformy Phoenix.

Kvantový počítač Phoenix je postaven na architektuře zachytávání atomů ve vakuu pomocí velmi přesných laserů, které rovněž dokážou manipulovat s kvantovými stavy jednotlivých qubitů. Podobnou architekturu používají kvantové počítače od společnosti Honeywell, ale ty zatím mají jen pouhých 6 qubitů.

Phoenix v první generaci zvládne zachytit 100 atomových qubitů, přičemž se systém chlubí i velkou stabilitou koherence, což je velmi těžký problém u kvantových počítačů. Dle vyjádření zakladatelů dokáže Phoenix udržet koherenci přes 100 ms, což je použitelné i pro náročnější výpočetní úlohy.

what-were-building.png.jpeg

Atom Computing zatím neukázal funkční model, ale zástupci upřesnili, že platforma Phoenix je velmi dobře škálovatelná i na vyšší počty qubitů a kvantové počítače budou exponenciálně výkonnější každým rokem.

Startup, který vede zkušený inženýr z Intelu a Lenova, se rovněž pochlubil, že získal další investici v hodnotě 15 milionů dolarů v rámci Series A.

Diskuze (7) Další článek: Micron se také pouští do superrychlých SSD. Crucial P5 Plus čte data až 6,6 GB/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,